A Roma kálváriája

Szerző: scribacchino


A folyamatosan kiszivárgó, vélt és valós információk alapján egyre inkább úgy tűnik, régóta érlelődött már a most felszínre kerülő feszültség a Románál, és nem túlzás azt állítani: bármikor robbanhat a bomba.

Mint ismert, a fővárosiak újabb rangadót buktak el múlt héten nagyon simán az örök rivális Lazio ellen, majd tragikomikus körülmények között estek ki az Olasz Kupából is – Fonsecáék Diawara regisztrációs bakija után ezúttal a cseréknél hibáztak nagyot, ez a hiba pedig már nem maradt megtorlatlanul: a vezetőség azonnal elbocsátotta a szakmai stáb két tagját, Gianluca Gombart és Manolo Zubiriat.

Valljuk be őszintén, a külső szemlélők vagy akár sok szurkoló is valószínűleg először hallotta ezt a két nevet, így nem feltétlenül tűnt tragikusnak a döntés. Sőt, sokan joggal gondolhatták, sajnálatos, de ugyanakkor ésszerű és fontos lépés ez, hiszen egy olyan kaliberű csapat presztízsébe, mint a Roma, egyszerűen nem férnek bele az ilyen jellegű hibák.

A csapat kemény magja azonban nem feltétlenül ért ezzel egyet: Pellegrini és Dzeko állítólag már másnap nyíltan kiállt Gombar mellett, és követelték a vezetőségtől a szakember visszahelyezését a csapatmenedzseri posztra. Közben a közösségi médiában Daniele De Rossi is megosztott egy megható posztot arról, mit is jelentett számára és a klub számára a fiatal menedzser az évek során, ebből pedig már végképp érezni lehetett a súlyát az amerikaiak döntésének.

Ezzel a történettel kapcsolatban ráadásul egy újabb, régóta húzódó feszültségre is fény derült: a La Repubblica értesülései szerint Edin Dzeko és Fonseca kapcsolata már hónapokkal ezelőtt megromlott. A portugál edző ugyanis nyáron áldását adta a bosnyák támadó eladására, amikor úgy volt, a csapat leigazolja Miliket a Napolitól, ezt pedig nyilvánvalóan a Roma kapitánya is megtudta. Az olasz lap arról írt, hogy Dzeko ezenkívül edzője több taktikai döntését is megkérdőjelezte az augusztusi, Sevilla elleni El-kudarc után.

Nem csoda hát, hogy több olasz lap is azt állítja: Dzeko római jövője egyértelműen Fonsecaétól függ, a portugál alatt pedig igencsak imbolyog a kispad, és már nem először cikkeznek a menesztéséről. A vezetőség állítólag már tárgyal a Sarri-Mazzari-Allegri hármassal, bár egyelőre nem tudni, van-e konkrét fejlemény bármelyik szakember szerződtetése ügyében.

Természetesen felmerült a klasszikus klisé is, miszerint az edző soron következő meccse sorsdöntő lehet a jövője szempontjából, és bár ezek a híresztelések rendszerint a gyakorlatban nem igazolódnak, a ma délutáni, Spezia elleni találkozóval kapcsolatban talán más a helyzet. Fonsecának és a Romának ebben a kiélezett helyzetben végképp kötelező lenne a győzelem, hogy bebizonyítsák: a csapat egyben van, a hétközi kupameccs pedig csak egy kisiklás volt, hiszen a Farkasok a portugál mester irányítása alatt eddig csak nagy ritkán futottak bele kínos eredményekbe alacsonyabban rangsorolt csapatok ellen, és rendszerint egyébként is hamar fel tudtak állni a padlóról – talán ez az egyik oka, hogy még mindig a 47 éves szakember irányítja a Romát.

Nem lesz egyszerű azonban a Bordósárgák dolga Italianoék ellen, hiszen számos kulcsember, köztük Edin Dzeko, Henrikh Mkhitaryan és Pedro játékára is kevés az esély; az örmény és a spanyol támadó sérült, és bár Fonseca azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy a bosnyák is kapott egy rúgást a Spezia ellen, és ezért nem bevethető, a rossz nyelvek szerint természetesen a kettejük közti feszültség miatt nem nevezi őt a keretbe. Reggel több lap is arról számolt be, hogy Dzeko a PSG kölcsönjátékosa lehet Icardi játékjogáért cserébe, így egyáltalán nem kizárt, hogy a támadó még a téli ablak alatt elhagyja csapatát.

A Spezia után a Verona és a Juventus lesz a Roma ellenfele a bajnokságban, és közeledik a Braga elleni párharc is az Európa-ligában, így nagyon fontos lenne, hogy helyreálljon a rend a csapatnál. A Giallorossi számára még mindig abszolút reális cél lehet a BL-helyek egyikének megszerzése, hiszen a riválisok, például az Atalanta is jó néhány pontot elszórt mostanság. Ráadásul a csapat aktivizálta magát az átigazolási piacon is: El Shaarawy ma jelentkezik orvosira Rómában, és úgy tűnik, az amerikai Bryan Reynoldost is sikerült elhappolni a Juventus elől.

Nagy kérdés, megoldják-e a Románál a belső viszályt ebben a kényes pillanatban, vagy távoznia kell-e akár a Roma jelenlegi kapitányának, akár a portugál szakembernek, illetve, hogy melyikük megtartása fontosabb a csapat számára. Az idei szezonban igen szürkén játszó Dzeko vajon magára találna egy új edző alatt, és tudná még szállítani a tőle egyébként megszokott góltermést? Vagy Fonseca az, aki az átformált támadójátékával, néhány minőségi igazolás mellett újra a BL-be vezetheti a Romát, ha csak olyan játékosok vannak a keretben, akik bíznak benne?