A mester és a tanítvány – Inter-Juventus előzetes

Szerző: Benedicto


Miközben Bergamóban még csak nemrég indult útjára a labda, Olaszország – és a világ – fél szemmel már Milánóra figyel. Alig több, mint két óra múlva kezdetét veszi ugyanis az Inter-Juventus összecsapás, azaz a Derby d’Italia.

Olaszország rangadóján a tét sosem volt és sosem lesz alacsony, de az idei partit több dolog is igazán fontossá teszi. A rendkívül kiélezett bajnoki versenyfutás mellett több főszereplő múltja kölcsönöz külön pikantériát a mai összecsapásnak. E téren is kiemelkedik talán a két vezetőedző, mester és tanítványa, azaz Antonio Conte és Andrea Pirlo első edzői összecsapása.

Éppen 10 éve, 2010-ben a Juventus két bajnoki 7. hely után romokban állt. 2010 nyarán a klubelnök, Andrea Agnelli a fiatal Antonio Contéra bízta a csapat irányítását, a klub egykori középpályása pedig csodát tett, és három év alatt három bajnoki címet nyert az együttessel.

Conte persze nem egymaga vezette sikerre a Juventust. A látványos felemelkedéshez elengedhetetlenek voltak olyan új igazolások, mint Arturo Vidal (aki ma már az Intert erősíti), vagy éppen a Milannál létszámon felülivé váló Andrea Pirlo.

Akkor, 2010-ben senki nem gondolta, hogy a Juventus egyből sikeres lehet, és megnyerheti a Scudettot a többek között Ibrahimovicot és Thiago Silvát is foglalkoztató, Allegri által vezetett Milan előtt.

Azt pedig még kevésbé gondolta volna bárki, hogy az első évben rögtön veretlenül nyer bajnoki címet a Juventus, majd a következő 8 idényben sem találnak majd legyőzőre Olaszországban. De ez történt, a 9 bajnoki címből 3-at annak a Conténak a vezérletével hódítottak el, aki ma már első milánói bajnoki címére hajt, a Zebrák jelenlegi edzője, Pirlo pedig 4 elsőségből vette ki a részét a pályán.

Conte és a Juventus kapcsolata három sikeres szezon után váratlanul összeomlott, a tréner úgy érezte, hogy nem tud többet kihozni már a csapatból, valamint kevesellte az anyagi befektetéseket, amit a klubvezetőktől várhatott.

A következő évben Max Allegri rögtön bebizonyította, hogy Conte tévedett, és első nekifutásra BL-döntőig vezette a csapatot. A Juventus egészen a berlini BL-fináléig reménykedhetett akkor a triplázásban – és az a döntő volt Pirlo utolsó meccse a Juventusban, sőt, igazából a világ topfutballjában is.

Az viszont, hogy Pirlo 2015-ig aktív részese lehetett a topfutballnak, hatalmas mértékben köszönhető Antonio Conténak. A világbajnok irányító 10 fantasztikus milánói idénye vége felé nem tudta megközelíteni már korábbi önmagát, edzői egyre kevésbé bíztak benne, nem találták a helyét. 2010-ben, ahogy azt mind tudjuk, a Milan csak úgy hosszabbított volna vele szerződést, ha elfogadja, hogy szélsőként kell játszania, és korántsem lesz alapember. Pirlo nemet mondott, és mint utólag kiderült, ezzel megmentette karrierje következő éveit.

Conténál nem lehetett kérdés Pirlo szerepe, a Juventus újjáépítését egy az egyben a korábbi válogatott csapattárs köré szervezte. Pirlo a Juventusban újra kivirágzott, elképesztő formába lendült, bajnoki címek, BL-döntő, kupagyőzelem mellett a válogatottnak is újra vezére tudott lenni – sőt, 2012-ben sokak szerint Aranylabdát érdemelt volna. Szerintünk is.

A két edző útja másfelé vezetett, miután távoztak Torinóból, de végül mindketten visszatértek Itáliába. Conte 2019-ben vette át a Nerazzurri irányítását, Pirlo pedig egy évvel később lett nagy meglepetésre a Bianconeri edzője. Conte azzal a nem titkolt céllal került Milánóba 1,5 éve, hogy Giuseppe Marottával újra összeállva segítsen elpusztítani azt, amit korábban részben ők ketten építettek fel.

Ma este erre meg is lehet az esélyük az Inter-Juventus rangadón. Conte először néz farkasszemet edzőként korábbi tanítványával, Pirlo pedig első derbijét vívja a kispad mellett. Olyan meccsről beszélünk, aminek az eredménye talán még kevésbé megjósolható, mint Conte Juventusának bajnoki címe volt 10 évvel ezelőtt.

Az Inter 2. helyen áll a tabellán, 4 ponttal előzi meg a nagy riválist, de a Juventus egy meccsel kevesebbet játszott, így ha ma nyer, lépéselőnybe kerül velük szemben.

Pirlo bevallottan Contét tartja az egyik edzői példaképének. “Guardiola, Ancelotti és Conte csapatai nagy hatást gyakoroltak rám, de csak tanulok tőlük, nem másolni fogom őket. Saját elképzeléseim vannak, amiket meg akarok valósítani.” – írta Pirlo az UEFA Pro edzői vizsgájában ősszel.

Conte ugyan továbbra is fiatal edzőnek számít, de mint látható, máris van olyan topklubos vezetőedző, akit részben az ő módszerei inspirálnak. A három közös torinói év nem csak Pirlo játékos-pályafutásának fellendülését eredményezte, de a Maestro későbbi edzői fejlődéséhez is hozzájárultak.

És mégis, a két edző stílusa, csapataik játéka nem is lehetne ennél különbözőbb.

Conte előszeretettel engedi át a területet, játékosai mélyen helyezkednek, és sokat játszanak ellentámadásokra, Pirlo ezzel szemben azt szereti, ha játékosai magasan presszionálnak, és minél hamarabb visszaszerzik a labdákat. Ugyanakkor mindketten háromvédős rendszert használnak, bár Pirlonál ez védekezésben általában 4-4-2-vé alakul át. Ezen felül mindkét edző csapatait nagyban meghatározza a csatárok aktuális formája.

Romelu Lukaku jelenléte lehetővé teszi az Internek, hogy hosszú indításokkal kezdhessenek kontrákba, míg a vendégeknél Cristiano Ronaldo szélről induló betörései jelentenek nagy fegyvert, nem csak a portugál gólveszélyessége miatt, hanem azért is, mert jelenlétével és mozgásával mindig leköti a védők figyelmét, így teret csinál a csapattársainak is.

Giorgio Chiellini minap tett nyilatkozatában ragaszkodott hozzá, hogy a mai meccs nem dönt semmiről, de mégis nehéz nem arra gondolni, mekkora hátrányba kerülhetne a tabellán a mai vesztes fél.

Bár a trónfosztás első számú esélyese jelenleg a Milan, a Juventus ezerszer is megmutatta már, hogy nem szabad őket leírni egy bajnoki versenyfutás során. Az Inter pedig éppen egy mai győzelemmel teheti meg igazán az első lépést afelé, hogy az Öreg Hölgy majd’ egy évtizede tartó hegemóniája megszakadhasson.