„Magamat látom Gattusoban” – Marcello Lippi

Szerző: Fan Gusto


Edzőként világbajnok, többszörös olasz bajnok, Olasz Kupa győztes, kínai bajnok, Bajnokok Ligája győztes Európában és Ázsiában egyaránt, de volt az év edzője a Serie A-ban, sőt a világ legjobb szövetségi kapitányának és klubedzőjének is megválasztották. Ő Marcello Lippi, akinek érdemeit csak e hasáb terjedelmi korlátai miatt nem részletezzük tovább.

Lippi 2006-ban vezette világbajnoki címig a Squadra Azzurrát, olyan játékosokkal az olasz válogatott keretében, akik azóta már edzőként bizonyítják kiválóságukat. Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo, Filippo Inzaghi, de edzette Antonio Contét is. Nem kérdés, ezek a játékosok edzőként jócskán merítenek a Lippitől tanultakból.

Most Marcello Lippi mondta el véleményét a Tuttosportnak Gennaro Gattusoról és a hétvégi Derby d’Italiaról.

„Boldog vagyok, hogy a korábbi játékosaim edzőként azt mondják, hogy inspiráltam őket.” – kezdte a már visszavonult klasszis vezetőedző.

„Sokat gondolkodom azon, hogy melyikük hasonlít rám leginkább és azt kell mondanom, hogy az alapján, ahogy irányítja a csapatait, Gattusoban látom saját magamat. Hasonlóak vagyunk ebből a szempontból, ezt pedig ő is gyakran elmondja nekem. Gennaro nem csupán kőkemény és határozott, de kiválóan meg tudja szervezni a csapatait.”

Az edzőlegenda a vasárnapi Inter – Juventus rangadóról is szót ejtett, ahol Pirlo és Conte személyében két korábbi „tanítványa” dirigálja a sztárcsapatokat.

„Ők okos emberek, Conte mindig nagyon aprólékos és pedáns Pirlo labdarúgásról alkotott elképzelései pedig átlag felettiek.”

Arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon a hétvégi meccs sorsdöntő lesz-e a Scudetto szempontjából, Marcello Lippi így válaszolt:

„Még a bajnokság korai szakaszában járunk, így a pontok tekintetében semmiképpen sem, hiszen még ha az Inter nyer is, még mindig rengeteg mérkőzés van hátra. Mentális szempontból viszont roppant fontos összecsapás lesz. At Inter jelenleg a Juventus előtt jár, hiszen ez már Conte második szezonja a csapatnál, ahol kiváló munkát végez.”

„Andrea radikális változtatásokat hajt végre és azt hiszem, hogy még csak most kezdi learatni munkájának gyümölcsét.”

„Az Internek és a Juventusnak egy problémája van. Az egyikük túlságosan függ Romelu Lukakutól, míg a másik oldalon ugyanez a helyzet Cristiano Ronaldoval. Nélkülük a bennük rejlő potenciál koránt sem ugyanolyan, de azt azért hozzá kell tenni, hogy két megsüvegelendő labdarúgóról van szó.” – zárta gondolatait a 72 esztendős korábbi olasz szövetségi kapitány.