“A játékosoknak, akik panaszkodnak, látniuk kellett volna Maradonát Acerrában” – Paolo Maldini

Szerző: Fan Gusto


Maradona elment. Maradona örök.

A gyerekkorunk és a szenvedélyünk egy része elveszett, nehéz ezt megemészteni mindenkinek, aki szereti a labdarúgást,” – fogalmazott a Milan legendája és jelenlegi sportigazgatója, Paolo Maldini, majd hozzátette, „az a barátságos meccs Acerrában, azon a saras, szörnyű pályán emblematikus mozzanat volt. Olyan képek azok, amiket minden mai játékosnak meg kellene mutatni, aki a pályák állapota miatt panaszkodik.”

1984-ben, a Nápoly megyében található Acerra községben járunk. Barátságos, pontosabban jótékonysági mérkőzést rendeznek egy olyan kisfiúért, akit egy súlyos szájüregi betegség miatt sürgősen meg kell operálni. Az összecsapást Maradona barátja, Pietro Puzone szervezte, aki személyesen ismerte a kisfiú édesapját. Rengeteg pénzt kellett összegyűjteni ahhoz, hogy az operáció megvalósulhasson, így Puzone magát Maradonát is meghívta.

A Stadio Comunale di Acerra talaja förtelmes állapotban volt, tudta ezt a Napoli akkori klubelnöke, Corrado Ferlaino is, aki mindent elkövetett, hogy az isteni Diego ne lépjen pályára, hogy még véletlenül se szedjen össze sérülést egy ilyen haknimeccsen.

Maradona viszont, elnökének akarata ellenére pályára lépett, a helyiek pedig imádták ösztönös, kiszámíthatatlan és zseniális játékát, aminek hála a nápolyiak 4-0-ra legyőzték az Acerrana együttesét, de ami ennél is fontosabb, a találkozó elérte célját. A község 5000 férőhelyes stadionjában 12000 tolongtak, hogy megcsodálják az utánozhatatlan argentint, Maradona – akinek nagymamája nápolyi volt – pedig saját zsebből hozzátett az összegyűlt összeghez még 15 millió olasz lírát, így nem sokkal később Franciaországban sikeresen megoperálták a kisfiút.

Maradona nem sokkal ezelőtt igazolt Nápolyba és egyből segíteni akart. Megmutatta a helyieknek, hogy tudja, milyen nápolyinak lenni, olyan volt, mintha mindig is közéjük tartozott volna. Óriási szíve volt.

„Példakép volt. Megosztó személyisége miatt mindenkinek volt róla véleménye. Ikon volt, és a sportszeretők számára mindig is az marad.” – fejezte be gondolatait Paolo Maldini.

Maradona elment. Maradona örök.

Az isteni Diego halála minden futballszerető számára óriási űrt hagyott hátra, mégis leginkább az argentinok és a nápolyiak szíve vérzik leginkább. Azt mondják, Diego Nápolyban lett azzá a Maradonává, akiről ma beszélünk. A nápolyi klub első embere, Aurelio de Laurentiis ezekkel a szavakkal búcsúzott a felejthetetlen Diegotól.

„Kedves Diego,

Megtanítottál bennünket arra, milyen egy törékeny, erős férfi, aki imádja az életet és a felebarátait. Egyedülálló, utánozhatatlan bajnok vagy.

Gyengeséged, tökéletlenséged és hibáid még inkább kihangsúlyozzák elképesztő nagyságodat, amihez senki és semmi sem hasonlítható.

Sokan azt mondják rólad, hogy benned a zsenialitás és a szabályok megszegése egyszerre öltött testet. Művésze voltál ennek a csodálatos játéknak, ecsetvonásaid miatt örökké a legnagyobbak között emlegetnek majd. Akár a nyughatatlan Caravaggio, akinek szelídíthetetlen és szabálytalan természetét mindenki megbocsájtotta, hiszen óriás volt.

Azt hiszem, az lesz a helyes, ha rólad nevezzük el a San Paolot, így megőrizhetünk téged magunkban, mint annak a fantasztikus időszaknak a jelképét, amelyet egykor ennek a klubnak adtál.

Az itt töltött éveid kitörölhetetlen emléket jelentenek minden nápolyi számára – a hőn áhított megváltás jelképe volt az a periódus, ami ismétlésért kiált.

Hálával tartozunk, Diego. Örökre velünk maradsz.

Aurelio De Laurentiis”

Maradona elment. Maradona örök.

José Mourinho, korunk egyik legnagyobb edzőgéniusza a következőket mondta:

„Minden generációnak megvannak a saját nagy játékosai. És Diego az én nemzedékem számára.. tudják, ő a mi nagy futballistánk volt.

Aztán persze ott van Diego, az ember, aki nagyon hiányzik. Nagyon sajnálom, hogy nem töltöttem vele több időt.

A családja, a barátai, a kollégái kiváltságosok, hogy annyi időt lehettek vele együtt és olyan jól ismerhették őt. Én eléggé jól ismerem őt. Mindig felhívott, ha csúnya vereségeket szenvedtem, amikor győzelmet arattunk, sosem. Tudta, mikor van rá szükségem.

Hiányozni fog és természetesen nagyon szomorú vagyok, de mosolyra húzódik a szám, mert mikor együtt voltunk, mindig nevettünk.”

Maradona elment. Maradona örök.

A Serie A 9. fordulójának összes mérkőzésén a 10. percben Diego Armando Maradona képét vetítik majd a nagy kivetítőkre, így adózva a legenda emlékének.

Forrás: AS Color, Marca, sscnapoli.it