“A Milannál még nem álltam készen” – Locatelli

Szerző: Benedicto


Néhány éve üstökösként robbant be a köztudatba, miután üstököst zúdított Gigi Buffon kapujába – akkor úgy tűnt, megvan a Milan akadémiájának következő csillaga. Manuel Locatelli neve mégsem vált hasonlóvá mondjuk Pirlo vagy Gullit neveihez, de most kiváló úton halad afelé, hogy újra felépítse ígéretesen induló karrierjét.

Locatelli 2016 áprilisában, a Carpi ellen debütált a Serie A-ban mindössze 18 évesen, néhány héttel később pedig a Roma ellen már végig is játszott egy meccset. Az igazi rivaldafényt néhány héttel később kapta meg, amikor 2016 szeptemberében meglőtte azt a bizonyos gólt – nem mellesleg a találkozó egyetlen gólját – a Juventus ellen.

A 2016/2017-es idény valóban beindítani látszott az ígéretes pályafutást, Locatelli 25 bajnokin csaknem 1700 percet töltött a pályán a bajnokságban. A következő idény viszont már közel sem volt ilyen fényes: bár a sérülések elkerülték és minden meccsre nevezve volt, a találkozók csaknem felét a padon ülte végig, 21 bajnokin már csak 668 perc jutott neki.

Miután utolsó milánói idényében a teljesítményével már korántsem voltak olyan elégedettek a San Siroban, talán senkit nem ért meglepetésként, hogy Locatelli 2018 nyarán távozott is nevelőegyesületétől – a Sassuolo előbb kölcsönvette őt, majd tavaly nyáron 12,5 millióért ki is vásárolta.

A zöld-feketéknél Manuel magára talált, első évében rögtön főszereplő volt, 29 bajnokin kapott szerepet, és a kezdeti beilleszkedési időszak után kihagyhatatlan eleme lett De Zerbi egyre szebb és egyre eredményesebb focit játszó csapatának. A sikeres első év után hasonló folytatás következett, tavaly például az utolsó 28 fordulóból csak egyet hagyott ki, azt is eltiltás miatt.

A jó játék meghálálta magát, Locatelli idén ősszel bemutatkozhatott az olasz válogatottban is, sőt, mostanra négyszeres válogatottnak mondhatja magát. Szintén beszédes, hogy a Juventus élére nemrég kinevezett Andrea Pirlo állítólag nagyon szerette volna őt csapatában tudni a szezon előtt, márpedig ha egy középpályásban Pirlo fantáziát lát, az jelent valamit…

Locatelli remeklése egyelőre idén is folytatódik, a válogatott meccsek mellett csapata összes bajnokiját végigjátszotta az idényben, a Napoli elleni győzelem során pedig csapatkapitányként vezethette ki társait a gyepre – még mindig csupán 22 évesen.

Maga az érintett egyébként a jelek szerint remekül érzi magát a Sassuoloban, és egyértelműben jelenlegi edzőjében látja újkori sikereinek kulcsát. A fiatal karmester a Gazzetta dello Sport-nak adott interjújában azt is elmondta, hogy utólag úgy érzi, a milánói korszakában még nem volt kész a kihívásokra, ez okozhatta a problémáit.

De Zerbi megváltoztatta az életemet. Jobb játékosnak és jobb embernek érzem magam neki köszönhetően. Az ő érdeme, hogy érettebb lettem, és ki tudom hozni magamból a legjobbat a pályán és azon kívül is.”

“Természetes, hogy mindenki azonnal a csúcsra akar jutni, de a munka iránti alázat és elkötelezettség az, ami segít a nagyszerű eredmények elérésében.”

“Szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak a Milannak mindenért, csak jókat kívánok nekik. Milánó volt az otthonom, és bár a dolgok nem a legjobban alakultak, mindig csak szépen beszélek majd róluk.”

“A Juventus elleni gólom kétélű kard volt. Óriási öröm volt az a gól, különösen hogy ilyen szép gólt lőhettem egy ilyen nagyszerű bajnok ellen.”

“Utána viszont nehézzé vált a továbblépés, mert mindig látványos gólokat kértek tőlem, az elvárások az egekbe szöktek. Nem álltam készen.

“Most viszont már máshogy gondolok vissza rá, mert tisztában vagyok vele, hogy ez a gól megmarad majd a történelemben, és különösen a szívemben.”

Locatelli tehát tökéletes úton halad afelé, hogy a milánói kisiklás ellenére stabilizálja a helyét a Serie A legjobbjai között, egyben a Squadra Azzurrában is. Jelenlegi formája alapján valószínűleg nem kell sokáig várni, hogy újra egy topcsapat mezében láthassuk őt…