Zuhannak a bérek a Serie A-ban

Szerző: Benedicto


Alig zárult le az átigazolási időszak, máris számtalan statisztikát, elemzést olvashattunk a Serie A aktuális helyzetéről. Legújabban a Gazzetta dello Sport járt utána az olasz topfutball jelenlegi bérezésének – nyugodtak lehetünk, hiszen kedvenceink idén sem fognak éhen halni.

Összességében azonban komoly zuhanást mutathat a Serie A játékosainak következő adóbevallása, a liga teljes bérezése ugyanis 72 millió euróval csökkent az egy szezonnal korábbihoz képest. A csökkentésben (is) a Juventus jár az élen, a Zebrák 58 millió euróval kevesebbet utalnak majd át játékosaik bankszámlájára az idei szezonban, mint tavaly, de a Milan is lefaragott 25 milliót – egy játékos árát – a tavalyi kiadásokhoz képest a bérekből.

Bár a címvédő jelentősen csökkentette a kiadásait, így is ők küldik ki a legvaskosabb fizetési csekkeket, összesen 236 millió eurót kapnak majd játékosaik az idei szezonban.

Egészen döbbenetes, hogy a teljes összeg 13%-át (!) egyetlen játékos, Cristiano Ronaldo kapja, aki éves 31 millió eurós bérével meglehetősen nyugis nyugdíjas évek elé néz. A Zebráknál őt Matthijs de Ligt (8 millió), valamint Paulo Dybala (7,3 millió) követi a listán.

Szintén jelentős csökkenést produkált a Milan, akikre rá is fér minden egyes eurocent jelenleg. A Rossoneri a tavalyi 115 milliós kiadást alkudta le 90-re – náluk Ibrahimovic (7 millió) és Donnarumma (6 millió) állnak a fizetési lista élén.

Az Inter ugyanakkor a hangzatos nyári igazolások következtében növelte ilyen jellegű kiadásait, idén 149 milliót fizetnek majd ki a klub tagjainak, amivel másodikok a bajnokság fizetési listáján.

Ami a többieket illeti: a Roma 13 millióval csökkentett a fizetéseken, a Lazio viszont 11 millióval emelt, az Atalanta pedig folytatta anyagi stabilizálódását, és 6,6 milliót csapott hozzá a korábbi bérekhez.

A mostani csökkenés egyébként nem csak a koronavírus-járvánnyal van összefüggésben, hanem a néhány éve bevezetett speciális adótörvények miatt is. A Serie A csapatai a 2015/2016-os szezonban még “csupán” 882 milliót fordítottak fizetésekre, ez a szám azonban 2018/2019-re 1129 millióra, egy évvel később pedig 1360 millióra emelkedtek. Az idei csökkenéssel 1288 millió lesz a liga játékosainak összesített éves bére.

A Gazzetta egyébként több egyéb érdekességet is összeszedett a témában. kiderült többek között, hogy a liga legjobban fizetett olasz játékosa Leonardo Bonucci, aki 6,5 millió euróra számíthat idén a Juventustól, őt a már említett Donnarumma (6 millió) követi. Federico Chiesa napokban bejelentett igazolásával nem csak édesapja egykori álmát váltotta valóra, hanem a harmadik helyre is felugrott ezen a listán 5 milliós gázsijával.

Lorenzo Insigne 4,6, Ciro Immobile és Federico Bernardeschi pedig 4-4 millió euróért cserébe kergetik hetente a labdát.

A legjobban fizetett játékos természetesen Cristiano Ronaldo, ugyanakkor a Juvénál található a liga egyik legalacsonyabb fizetésű játékosa is: a mély vízbe idén bedobott Gianluca Frabotta 100 ezer euróval lesz gazdagabb az idény végére, csakúgy mint Cristobal Montiel (Fiorentina), Simone Pinna (Cagliari), Francesco Rossi és Marco Carnasecchi (Atalanta), Gianluca Raspadori (Sassuolo), és a Kristoffer Askildsen, Mikkel Damsgaard, Nicola Ravaglia trió (Sampdoria).

A legalacsonyabb összeg ugyanakkor az Udinese 18 éves középpályása, Martin Palumbo bérpapírján szerepel, aki összesen 40 ezer euróra számíthat klubjától a szezon végéig – persze megsajnálni őt sem kell, hiszen havi 1,1 millió forintnak megfelelő eurót azért ő is zsebre tehet az idényben.