“Ha így megy tovább, kiesünk” – Preziosi

Szerző: Benedicto


Alighogy elkezdődött a Serie A 2020/2021-es szezonja, máris sötét viharfelhők gyülekeznek a calcio egén. A koronavírus-járvány okozta sebek továbbra sem gyógyulnak, sőt, könnyen lehet, hogy az idei szezonra végül a tavalyinál is jobban rányomja majd a bélyegét a világjárvány.

Ettől tart a Genoa elnöke, Enrico Preziosi is. A Grifoni cseppet sincs könnyű helyzetben, hiszen ők voltak az első csapat, amelynél tömeges megbetegedést diagnosztizáltak – 17 játékos és 5 stábtag produkált pozitív mintát.

A Genoa két addigra már igazolt fertőzöttjét otthon hagyva utazott el két hete Nápolyba, hogy ott kapjon egy hatost, majd pár nappal később több mint 10 játékosánál mutassák ki a fertőzést. Cseppet sem meglepő módon a múlt hét végére kiírt Genoa-Torino meccset elhalasztották, de ez sem lehet örökké opció a Grifoni számára, akik a közeljövő meccsein könynen lehet, hogy ifistákkal lesznek kénytelenek felállni.

Ez ellen emelt szót Enrico Preziosi is. A Genoa elnökét persze sosem kellett félteni, ha csípős megnyilvánulásokról volt szó, ezúttal azonban nem nehéz megérteni a presidente csalódottságát, aki kijelentette: ha a helyzet nem változik, csapata könnyen ki is eshet a Serie A-ból.

“Jelenleg is 15 pozitív játékosom van. Egyikük sem produkált még negatív mintát, és szinte mind alapemberei a csapatnak. Nem tudom, hogyan kellene szembenéznünk a Veronával és az Interrel. Ibrahimovic 16 napig volt fertőzött a Milannál, ha ez a mi játékosainkkal is így lenne, az maga lenne a katasztrófa.” – fogalmazott preziosi a Corriere dello Sport-nak.

A Lega Serie A protokollja – amely egyébként e téren megegyezik az UEFA előírásaival – előírja, hogy amennyiben egy csapatnál legalább 13 mezőnyjátékos és egy kapus bevethető, a meccsek lejátszhatóak.

“Mit kellene tennem, ifistákkal feltölteni a keretet? A Lega Serie A csak egy halasztást engedélyezett, de ha ez így folytatódik, sok 3-0-s vereséget fogunk kockáztatni, és a Serie B-be kerülhetünk.”

“Tegnap este azt álmodtam, hogy én is pályán vagyok az Inter ellen, és én szerzem az első gólt. Brutális érzés volt felébredni és rájönni, hogy csak álom volt.”

Preziosi egyébként úgy véli, Mattia Perin – aki az első volt a sok-sok genovai fertőzött közül – egy vacsorán kaphatta el a vírust, és akaratlanul fertőzhette meg csapattársait is.

A Genoa legközelebb október 19-én, Veronában játszana bajnoki meccset.