A szezon első rangadója – Roma-Juventus előzetes

Szerző: Benedicto


serie-a-logo

Egészen fantasztikus meccsekkel vette kezdetét tegnap a Serie A 2. fordulója, 4 meccsen 20 (!) góllal szórakoztattak minket a csapatok. Bizakodóak lehetünk a hasonló folytatást illetően is, hiszen újabb remek párharcok mellett ezúttal egy Roma-Juventus rangadóval is kedveskedik nekünk a calcio programja.

A szezon első igazi rangadójára kerül sor a fővárosban a Farkasok és a Zebrák között. Totti és Del Piero ugyan nem lesznek már ott a pályán, mint a régi szép időkben, de így is nagyszerű csatára van kilátás.

Több sebből vérző római szezonrajt

A Roma nem éppen ideálisan kezdte a szezont – sőt, nehéz lett volna ennél rosszabb startot venniük. Fonseca tanítványai önerőből nem bírtak a Veronával, a 0-0-s találkozó talán a Serie A eddigi leggyengébb idei meccse volt. Persze így utólag már visszasírhatja azt az egy pontot a Roma, hiszen Amadou Diawara elhíresült ügye miatt a meccset végül 3-0-val a veronaiaknak adta a szövetség.

A Roma tehát így hivatalosan pont nélkül, 0-3-as gólaránnyal várja a folytatást, éppen ezért egy Juve elleni siker óriási morális lökést is adhatna a csapatnak. A Farkasok a mai keret nevezésekor már figyeltek Diawarára, így ilyen problémájuk nem lehet, de így sem lesz egyszerű dolguk, ha le akarják győzni a címvédőt.

A keretből így is van azért néhány hiányzó, a legfájóbb pont pedig ezek közül egyértelműen Nicolo Zaniolo. A Roma tehetsége januárban épp egy Roma-Juventus meccsen szenvedett keresztszalag-szakadást, és bár nyáron visszatérhetett a pályára, néhány hete a válogatottban újabb szalagszakadást szedett össze. Zaniolo mellett Perotti és Pastore sem lehetnek majd ott a Juve ellen.

További pikantériát ad a mai meccsnek a római edzőkérdés. A napokban arról szóltak a hírek, hogy Fonseca egyik utolsó esélye lehet ez a meccs, és könnyen lehet, hogy a Juve elleni rangadó után menesztik a tavaly kinevezett trénert. Ugyanezek a hírek azt is tudni vélték, hogy az utódja az a Massimiliano Allegri lehet, aki éppen a Juventust vezette legutóbb, de egy éve csapat nélkül van.

A rómaiak persze igyekeztek ezeket az értesüléseket cáfolni, mondván, Fonseca helye biztos, de ugye nem zörög a haraszt… Mindenesetre nem lennénk Fonseca helyében, akinek könnyen lehet, hogy valóban az állásáért kell ma csatába vezetnie csapatát a Juventus ellen.

Edin Dzeko visszatér

A csata megnyerésében ugyanakkor újra számíthat majd a mester Edin Dzekora. A bosnyák szerepe különösen érdekes, hiszen nyár vége óta folyamatosan kapcsolatban állt a Juventusszal, maga Andrea Pirlo is elismerte, hogy szeretné a csapatában látni őt. Dacára annak, hogy a játékos és a klub állítólag meg is egyeztek már egymással, a váltásból végül mégsem lett semmi, mivel a Roma nem tudta (nem akarta?) végül megszerezni a Dzeko helyére kinézett Arkadiusz Miliket.

Dzeko a küszöbön álló klubváltás miatt még a Verona elleni nyitányon sem játszott, a kispadról nézte végig társai döntetlenjét, ma azonban visszatérhet a kezdőbe. A maradása immár biztosra vehető, és 34 évesen talán ez lett volna az utolsó esélye, hogy egy másik nagy klubba igazoljon, így innentől jó eséllyel bordó-sárgában lőheti még egy darabig a gólokat.

Ma este pedig gólokkal jelezheti a Juventusnak, hogy valóban megérte volna őt leigazolni, mindenesetre az őt többször is körbeudvarló Pirlonak nem kell már bizonyítania. Megteheti ugyanakkor ezt akár Pirlo egykori csapattársa, Alvaro Morata, akire végül a Juve választása esett a Dzeko- (és a Suárez-) transzfer kútba esése után.

Újra csatárokkal, de változások nélkül a Juventus

A spanyol támadó két sikeres torinói év után fájó szívvel távozott 2016-ban, most viszont visszatért korábbi sikerei helyszínére. Bár kezdőként jó eséllyel nem veti még be őt Pirlo, a kispadra már leülhet a spanyol, méghozzá korábbi csatártársa, Paulo Dybala mellé, aki felépült kisebb sérüléséből.

Pirlo variációs lehetőségei így jelentősen megnőttek a Sampdoria elleni opciókhoz képest, fejfájást a műtéten átesett de Ligt, valamint Alex Sandro és Bernardeschi hiánya okozhat a szakállas vezetőedzőnek. Az olaszok egyébként úgy számolnak, hogy nem változtat majd a bevált recepten a Juve trénere, és a Samp elleni kezdőt küldheti majd fel egy az egyben ma este is a pályára.

Persze változtatni nem is feltétlenül lenne célszerű, hiszen a Juve váratlanul szép és gördülékeny játékkal kezdte meg az új idényt. Az új igazolások, mint Kulusevski és McKennie remekül teljesítettek, Aaron Ramsey torinói karrierje legjobb teljesítményét nyújtotta, és a váratlanul kezdőbe kerülő fiatal, Frabotta is megbízhatóan játszott. Persze a Sampdoria elleni 3-0 önmagában még nem mérvadó, a mai rangadó lehet Pirlo formálódó Juventusának első igazi próbája.

A két csapat egyébként elég kiegyensúlyozott meccseket vív mostanában egymással, utolsó 10 egymás elleni tétmeccsükből 6-ot nyert a Juve, 3-at pedig a Roma. Az előző idényben mindhárom pontot elhozta az Olimpicoból a Juve Demiral és Ronaldo góljaival (az volt az a meccs, ahol Zaniolo és Demiral térdszalagja is elszakadt), a torinói “visszavágót” viszont a Farkasok nyerték 3-1-re a bajnokság utolsó körében.

Roma-Juventus, a várható kezdők:

ROMA (3-4-2-1): Mirante – Mancini, Ibanez, Kumbulla – Santon, Veretout, Pellegrini, Spinazzola – Pedro, Mkhitaryan – Dzeko.

JUVENTUS (3-4-1-2): Szczesny – Danilo, Bonucci, Chiellini – Cuadrado, Rabiot, McKennie, Frabotta – Ramsey – Kulusevski, Ronaldo.

A Roma-Juventus rangadó 20:45-kor kezdődik, a Digi Sport 1 élőben közvetíti majd.