Elvárások nélkül kezdi meg az új szezont a Lazio

Szerző: Benedicto


A tavalyi szezon egyik legpozitívabb csalódása egyértelműen a Lazio volt. A Sasok ősszel parádés formában játszottak, és 2020-at is remekül kezdték, a koronavírus miatti leállás viszont egyértelműen őket viselte meg a legjobban.

Vírus által sújtva

Inzaghi tanítványai október és január között produkáltak egy 11 meccses győzelmi szériát, és a kényszerszünet előtti utolsó meccsel csúsztak csak le a tabella éléről. A 6. és a 26. forduló között 21 meccsen át nem találtak legyőzőre – hogy aztán az újraindítás után 12 meccsükből 6-ot is elveszítsenek.

Mindennek köszönhetően a sokáig bajnokesélyes Sasok végül csak a 4. helyen zárták minden idők egyik legszorosabb olasz bajnoki versenyfutását, de szégyenkezniük így sem kellett. A bajnok Juventustól mindössze 5 ponttal maradtak le, ráadásul több gólt lőttek és kevesebbet is kaptak a Zebráknál.

A sikerek fő letéteményeseként a legtöbben egységesen két szereplőt jelöltek meg: a 36 gólig jutó Ciro Immobilét, valamint a vezetőedzőt, Simone Inzaghit.

Változások nélkül

A Sasok idén tehát visszatérhetnek a Bajnokok Ligájába, ami viszont a Serie A-t illeti, az egyik legnagyobb kérdőjel lehet az ő szereplésük. A csapat kerete csupán minimálisan változott eddig. A távozók közül csak Badelj és Jony számítottak tavaly többé-kevésbé alapembernek, de ők sem pótolhatatlan láncszemek.

Az érkezők névsora szinte még ennél is rövidebb: Gonzalo Escalante, valamint a rutinos Pepe Reina ingyen érkeztek, a legnagyobb fogás pedig a Fenerbahcétól 17,5 millióért megszerzett koszovói támadó, Vedat Muriqi volt, aki tavaly 15 gólig jutott a török ligában.

A csapat legfőbb ereje sokkal inkább az lehet, hogy a tavalyi gárda szinte teljesen együtt maradt, a legnagyobb sztárok, mint Immobile vagy Milinkovic-Savic továbbra is Inzaghi mester rendelkezésére állnak. Ettől függetlenül a Lazio az a csapat, akikről magabiztosan kijelenthetjük, hogy ugyanúgy bennük van egy parádés menetelés végén egy bajnoki cím az új idényben, mint egy újabb átlagos, szürke 8. hely a bajnokságban.

Annál is inkább, mert a legtöbb szakember tavaly is úgy gondolta, hogy erőn felül teljesített a Lazio, ez pedig közel sem biztos, hogy újból összejöhet a kékeknek. A keret erejét és mélységét véve alapul valóban nem reális elvárás a dobogó az idén, a Transfermarkt például az Inter, a Juve, a Napoli, a Milan és az Atalanta keretének értékét is többre becsüli.

Elvárások nélkül

Maga Simone Inzaghi is óvatosan értékelt csapata bajnoki nyitánya előtt, kijelentve: nem tűz ki konkrét elvárásokat az idei szezonra csapata számára.

A Lazio kora este a Cagliari otthonába látogat, és akár már itt is több kérdésre választ kaphatunk a csapattal kapcsolatban.

“Egy minőségi csapattal fogunk játszani. A srácok jól dolgoztak a felkészülés során, ma pedig csapatszellemre és áldozatokra lesz szükségünk. Kár, hogy Reina és Escalante mellett csak a tavalyi keretünk áll rendelkezésünkre ma este.”

Utóbbi mondatával Inzaghi két dologra utalt: egyrészt a fent említett új szerzemény, Muriqi pozitív koronavírus-tesztje miatt ma még nem állhat csapata rendelkezésére, másrészt pedig a fiatal edző további erősítéseket szeretne kiharcolna a vezetőségnél.

“Van még idő a transzferekre. Lotito elnök úr is elmondta, hogy nem jelent problémát a csapat megerősítése – erre pedig szükségünk is van, mivel nem elég bő még a keretünk.”

A BL-csoportkör elérése, valamint a tavalyi Olasz Szuperkupa-siker után természetesen Inzaghit is megkérdezték csapata idei céljairól.

“Nem tűztünk ki konkrét célokat magunk elé. Az átigazolási szezon végén minden idényben hátulról indulunk az esélyesek sorrendjében, de én bizakodó vagyok.”

“Ez egy hosszú és bonyolult szezon lesz, de nincsenek mentségeink: azt akarom, hogy nagyszerű évünk legyen!