Serie B: őrült idényre van kilátás a másodosztályban!

Szerző: Adamo


serie-b-logo

A pénteki napon kezdetét veszi az olasz másodosztályú bajnokság (Serie B) 2020-2021-es kiírása. Az első osztályhoz hasonlóan, az ismert körülményekből kifolyólag a másodosztályban is a megszokottnál rövidebb volt a nyári szünet, és a szokásosnál később kerül sor az idényrajtra. Ez azért a mezőny nívójából semmit sem vesz le, mert rég nem látott izgalmas csatározásra lehet kilátás a második vonalban is.

A tavalyi évad végeztével a SPAL, a Brescia és a Lecce csapatai estek ki a Serie A-ból, és mindhárom előzőévi feljutó az azonnal visszajutást célozná meg. Ennek érdekében főleg utóbbi kettőnél történtek már erősítések, a volt beneventói Massimo Coda leigazolása lehet nagy erősítés a Salentininél, ráadásul a két éve éppen a Bresciát feljuttató Corini lesz a gárda új edzője. A Rondinelle azért várhatóan kénytelen lesz lemondani néhány korábbi húzóemberéről, akiket élvonalbeli csapatok vihetnek el, de Delnerivel csak az A-t tehetik a célkeresztbe, míg a ferraraiak a legutóbb az Empolit felrázó Marinóval a kispadon próbálják meg ugyanezt.

Az elmúlt szezonban ugyancsak mindhárom friss kieső a feljutást célozta meg, de az Empoli, a Frosinone és a Chievo Verona mind maradt – legalább – újabb egy évre a Serie B-ben, és tulajdonképpen csak a Ciociarinak volt esélye a feljutás kiharcolására. Maradásukkal viszont ők is újra nekiveselkedhetnek a hőn áhított feljutásnak, és jelenlétükkel tovább emelhetik a másodosztály színvonalát.

A kisebb csapatok közül ugyancsak reális eséllyel indul harcban az évek óta stabil playoff-résztvevő Cittadella, és a története első másodosztályú szezonjában, tavaly egészen a rájátszás elődöntőjéig masírozó Pordenone. (A Spezia esetében láthattuk, hogy egyáltalán nem esélytelen egy kevésbé ismert, de stabil lábakon álló csapat feljutása.)

A Serie B 2020-2021-es mezőnye:

A többiekre tekintve, erősebb idényre lehet számítani a Venturától megszabaduló Salernitana csapatától, a komoly erősítéseket végrehajtó Ascolitól vagy Veneziától, vagy éppen a múlt szezon végén hatalmas hajrával bennmaradó Cremonese és Cosenza együtteseitől, amennyiben ott folytatják, ahol az újrakezdést követően abbahagyták.

Hatalmas kérdőjel lehet a Serie B-s tagságát osztályozón büntetőkkel megőrző Pescara csapata, amely papíron nem áll rossz erőkből, de mégis évek óta nem hozzák elvárásokat. Most kinevezték az őket egykor élvonalba vezető Massimo Oddót, aki viszont azóta mindenhol megbukott, és tavaly a Perugiával is kiesett, éppen a Delfinek ellen.

A friss harmadosztályú feljutók közül a Monza nem titkoltan az azonnali élvonalbeli feljutásra készül. Silvio Berlusconi és Adriano Galliani csapata komoly erősítéseken ment keresztül, kis túlzással a fél keretet lecserélték másodosztályú szintén meghatározó játékosokra, akik ha összeállnak, valóban a favoritok közé tartozhatnak. Hosszabb távollét után olyan egykori kultikus csapatok tértek vissza a Serie B-be, mint a Reggina, a Reggiana vagy a Vicenza egylete. Ráadásul a calabriaiak soraiban megannyi rutinos harcos közt felvonul majd Germán Denis és Jeremy Ménez is.

A másodosztály előttünk álló idényének mezőnye még úgy is tetszetősnek számít, hogy például a sokak által hazánkban is kedvelt Bari vagy a Catania ezúttal is csak a harmadosztály tagja lesz, akárcsak a D-ből frissen feljutó Foggia és Palermo.

További másodosztályú hírekért, érdekességekért kövesd rendszeresen a Serie B magyar oldalt!