Bombaformában a rájátszásért

Szerző: Fan Gusto


“A srácok tudják, hogy a Bodø/Glimt játékosai az életük meccsére készülnek. Ez a motiváció pedig legalább annyira fontos lehet, mint az egyes keretekben rejlő minőség.” – mondta el a Stefano Pioli, a Milan vezetőedzője, aki a meccs előtti nyilatkozatában kitért arra is, hogy bizony a ma esti ellenfél kimondottan jó formában van. “Hozzá vannak szokva, hogy sorra nyerik a meccseket és a saját stílusukban futballoznak, (…) az elmúlt 20 meccsükön veretlenek, ebből 18-at meg is nyertek.”

A norvég együttes az előző idényben a második helyen végzett hazája bajnokságában, jelenleg pedig toronymagasan vezeti az Eliteserient. 18 forduló után 16 ponttal előzi azt a Moldet (ugye, hogy ismerősen cseng?!), amely épp tegnap játszott gólzáporos döntetlent a Ferencváros ellen a Bajnokok Ligája rájátszásának odavágóján.

A Kjetil Knutsen dirigálta Bodø/Glimt sok szempontból az Atalantahoz vagy a Salzburghoz hasonló mutatókkal rendelkezik. 18 bajnokijukon 65 gólt rámoltak be ellenfeleiknek, a 3.6-os gólátlag pedig a világ bármelyik bajnokságában megsüvegelendő. Vezetőedzőjük elmondta, hogy „a legfontosabb, hogy ne remegő lábakkal sétáljunk ki a San Siroba.”, az önbizalommal teli játékért pedig elsősorban a Hauge, Zinckernagel, Junker trió a felelős, a norvég bajnokságban már most mindhárman 10 gól fölött járnak. Mellettük a nigériai középcsatárra, Victor Boniface Okohra lesz érdemes figyelni. A 19 éves nigériai támadó eddig leginkább csereként lépett pályára, mégis 9 gólban vállalt így vagy úgy szerepet.

A meccs kulcsa az lehet, hogy a Milan hátsó alakzatát mennyire tudják meglepni az agilis norvég csatárok.

Persze a formára Milánó piros-fekete felében sem lehet panasz, hiszen Ibráék úgy kezdték a mostani szezont, ahogy az előzőt befejezték. Előbb az Európa-ligában könnyedén lépték le az ír Shamrock Roverst, majd a Serie A nyitányán a Bologna ellen nyertek 2-0-ra úgy, hogy az eredmény Mihajlovicékra nézve volt hízelgő.

A most elrajtolt szezonban a Milan góljainak 75%-át egy bizonyos Zlatan Ibrahimovic szerezte. Esetünkben ez az összesen szerzett csupán négy találatból hármat jelent, mégis jól mutatja, mennyire jó ötlet volt maradásra bírni a svéd klasszist. Azzal pedig már aligha mondunk újat bárkinek is, ha rámutatunk, Zlatan fizikuma, atletikussága továbbra is pazar. Más kérdés, hogyan tudják őt ma este pótolni, hiszen pozitív koronavírus tesztje miatt egy darabig nem állhat csapata rendelkezésére. Nem kizárt, hogy a két keretben lévő fiatal csatár, vagyis Colombo vagy Maldini közül az egyik komolyabb szerephez juthat.

(Érdekesség: a járványhelyzet szülte szabályzat értelmében az a csapat, amelyik nem tud 13 játékost nevezni a kupasorozatra leadott nevezési listáról, olyanokat is csatasorba állíthat, akinek nem eredetileg adták le a nevét.)

És ha már hiányzók. Pioli mester eltiltás miatt nem számíthat Rebicre, Rafael Leao nemrég kezdte el a közös edzéseket a csapattal, a hosszú sérüléséből visszatérő Leo Duarte pedig épp most került elkülönítésre, miután pozitív koronavírus tesztet produkált.

Azt mondhatnánk, hogy ez a mérkőzés kiváló alkalom lehet az új szerzemények mély vízbe dobására, a meccs tétjét azonban jól mutatja, hogy az újak közül várhatóan Tonali és Díaz is a kispadon kezd, a Milan a lehető legjobb, legstabilabb összeállításában lép majd pályára.

A továbbjutás egy mérkőzésen, a San Siroban dől el ma este, a tét az Európa-liga rájátszásába való bejutás. Onnan pedig már csak egy lépésre van a csoportkör.

Várható kezdők:

Milan (4-2-3-1): G. Donnarumma; Calabria, Kjaer, Gabbia, Theo; Kessie, Bennacer; Castillejo, Calhanoglu, Saelemaekers; Maldini(/Colombo?).

Bodo/Glimt (4-3-3): Haikin; Sampsted, Lode, Moe, Bjorkan; Brunstad Fet, Berg, Saltnes; Zinckernagel, Boniface, Hauge.