Milik, Dzeko, Suárez – mi lesz a csatárkeringővel?

Szerző: Benedicto


serie-a-logo

Tegnap este a Fiorentina győzelmével és a Roma némiképp meglepő döntetlenjével kezdetét vette a Serie A – minden eddiginél furcsábbnak ígérkező – új szezonja. A rajt ellenére rengeteg a bizonytalanság, legyen szó akár a stadionok megnyitásáról, a szezon menetéről, vagy éppen a csapatok játékoskeretéről.

Bár a speciális helyzetre való tekintettel idén rendhagyó módon október 5-én zárul majd az átigazolási piac, a legtöbb csapatnál közel sem mondható még véglegesnek a keret.

A nyár egyik leghosszabb átigazolási mizériája egy több klubot és több játékost is érintő csatárkeringő, amely mára már inkább tragikomédiává csapott át. A főszereplők: Milik, Suárez, Dzeko, Juventus, Roma, Napoli. Rendezők: nevezett klubok sportigazgatói. Mellékszereplők: nevezett játékosok ügynökei.

Kezdődött minden azzal, hogy a Juventus már a mercato elején csatárkeresésbe fogott. Felsorolni is nehéz lenne, hány csatárral hozták szóba idő közben a Zebrákat – a teljesség igénye nélkül többek között Lacazette, Gabriel Jesus, Benzema, Milik és Dzeko neve is felmerült már Torinóban.

Maga Andrea Pirlo is többször kijelentette, hogy szüksége van egy középcsatárra épülő csapatába, Gonzalo Higuainnal pedig nem számol – az argentin a várakozásoknak megfelelően idő közben el is hagyta Torinót.

Július magasságában a lapok már biztosra vették, hogy megvan a megoldás (?) a Juve gondjaira: Victor Osimhen Nápolyba igazolásával Arkadiusz Milik létszámon felülivé vált, és a jós értesült zsurnaliszták szerint meg is egyezett a klubváltásról a rekordbajnokkal.

Az idő azonban csak telt, és hivatalos megerősítés csak nem érkezett. Idő közben újabb hírek is felröppentek: Milikért beszállt a versenybe a Roma is, akik Dzeko fiatalabb verzióját látják a lengyelben.

Ezzel párhuzamosan a 34. életévét taposó bosnyák távozásáról is egyre gyakrabban kaptak szárnyra hírek, és augusztusban már újabb bombát robbantottak az olasz lapok, akik kész tényként közölték, hogy Dzeko évi cirka 7,5 milliós fizetésért cserébe zebramezben lőheti a gólokat jövőre.

Szemfüles olvasóink talán már kiszúrták, hogy természetesen ezt a bizniszt sem erősítette meg a mai napig sem egyik fél sem, dacára annak, hogy a hírek szerint Pirlo elképzeléseibe épp a bosnyák center illene bele a leginkább.

Ehelyett egy újabb név merült fel a piacon: a Barcelonában Koeman érkezésével kegyvesztetté váló Luis Suárez felé fordult az Öreg Hölgy figyelme. Az uruguayinál két dolog okozott problémát: magas fizetése, valamint hogy nem rendelkezett EU-s állampolgársággal.

Előbbit a Juve gazdasági helyzetével persze nem lehetetlen feladat áthidalni, utóbbin pedig maga Suárez igyekszik segíteni, aki a napokban már letette az olasz nyelvvizsgát, és folyamatban van olasz állampolgárságának megszerzése.

Ennek ellenére közel sem biztos, hogy valaha zebramezben láthatjuk majd a harapós klasszist, a hosszas huzavona miatt a Zebrák ismét visszatérhettek korábbi kiszemeltjükhöz.

Az elmúlt napokban ismét felgyorsultak az események, és úgy tűnt, minden kérdőjel ponttá egyenesedhet: Milik Rómába érkezett orvosira, Dzekoval (ismét) megegyezett a Juve, Suárezt pedig az újságok már inkább az Internek ajánlották be – gondolván, ha már ennyit küzd az olasz állampolgárságért, ne legyen mindez hiába.

Az idő azonban megint telt, ma ismét új nap kelt fel, és a helyzet sokadjára is megváltozott. A legfrisebb hírek már arról szólnak, hogy a Milik-Roma üzlet kútba eshet, és így Dzeko Torinóba szerződésére is egyre kevesebb az esély.

A lengyel orvosi vizsgálatai egyrészt nem hoztak tökéletes eredményt, a kimutatások szerint mindkét térdében meg vannak nyúlva a szalagok. Másrészt a lengyel még vitában áll jelenlegi klubjával a fennmaradó bérével, valamint egy korábban kapott 1 millió eurós büntetésével kapcsolatban – mindezeknek az lett az eredménye, hogy a Roma csökkentette ajánlatát a korábbi 18+7 millióról, a hírek szerint már csak 13 milliót adnának a sérülékeny centerért.

Amennyiben Milik mégsem költözik a fővárosba, úgy Edin Dzeko minden bizonnyal ott maradhat, dacára annak, hogy tegnap a padon nézte végig csapata 0-0-s döntetlenjét Veronában a hórihorgas támadó.

Ami pedig a Juvét illeti, ha végül nem sikerül megszerezniük Dzekot (akiért a hírek szerint 15 milliót fizetnének, ami jóval több, mint amennyit valaha a világon kifizettek egy 34 éves játékosért), talán Luis Suárez lehet az utolsó reményük – vagy éppen a tavaly könnyű kézzel továbbadott saját nevelés, Moise Kean térhet vissza a csapathoz…?

Bár a mercato lassan finiséhez ér, a keringő végét még nem látni, sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy minden marad a jelenlegi állapotban, és Milik a San Paolo, Dzeko pedig az Olimpico gyepén lőheti tovább a gólokat.

Egyelőre még csak annyi biztos, hogy Dzeko a római padon kezdte az új idényt, a Juventus úgy vág neki ma a bajnokságnak, hogy a keretében egyetlen középcsatár sincs, a Napoli pedig Osimhennel és Milikkel várja a ma déli startot…