Mancini bő keretet jelölt ki a folytatásra

Szerző: Adamo


Közel tíz hónap után fognak szeptemberben újra válogatott-mérkőzéseket rendezni a koronavírus-járvány okozta kényszerszünet miatt. A 2020 nyarára tervezett Európa-bajnokság elmaradt, az Azzurri pedig immár a jövő nyári kontinensviadalra készül.

Az újrakezdés alkalmából Roberto Mancini szövetségi kapitány rendkívül bő, 37 fős keretet hívott össze a covercianói összetartásra és az első két Nemzetek Ligája-mérkőzésre. A válogatott névsorába első ízben kapott meghívót az Inter tehetséges hátvédje, Alessandro Bastoni, valamint az elmúlt szezon egyik meglepetéscsapata, a Sassuolo két erőssége, Manuel Locatelli és Francesco Caputo.

Némileg talán meglepetésnek számít, hogy az AS Roma által eladásra szánt Florenzi a hányattatott idény ellenére kerettag, ahogyan hosszú kihagyása után is szükség van a veterán Chiellinire a védelemben. Az AC Milantól elköszönő Bonaventura annak ellenére is meghívót kapott, hogy még nem találta meg új csapatát. Az utóbbi kapitányok rendszerint kitartanak amellett, hogy más kontinensről nem hívnak be játékost, El Shaarawy ezúttal kivételt képez a Távol-Keletről. A mostanság megszokott nevek közül ugyanakkor például Berardi, Balotelli, Zaza nem tagja a névsornak – utóbbi kettő aligha szorul különösebb magyarázatra. Romagnoli és Verratti pedig vélhetően közelmúltbeli sérülése miatt maradt ki.

Az Azzurri utoljára tavaly novemberben 9-1-re verte Örményországot a selejtezősorozat utolsó fordulójában. Egy nem túl veretes csoportot tízből tíz győzelemmel abszolvált, nagyszerű formában volt a válogatott és sokak szerint rosszul jött az Eb elhalasztása. Nem kizárt azonban, hogy a plusz egy év az átalakulóban lévő csapatnak hasznára tud lenni: 2021 nyaráig még rutinosabbak lehetnek a fiatalok, még inkább összeszokhat egymással a keret. Nem utolsó sorban a potenciális húzóember, Zaniolo az Eb eredeti időpontjában nem lett volna százszázalékos állapotban közvetlenül a térdszalag-szakadása után.

Mancini alapjaiban véve építette újra a 2018-as világbajnokságról való lemaradás után poraiban heverő Azzurrit, és a rutinos szakember most még egy évet kap arra, hogy tovább finomítsa, tökéletesítse csapatát.

A “mamutkeret” augusztus 29-én találkozik az edzőközpontban, majd szeptember 4-én Firenzében fogadja az Eb-selejtezőben oda-visszavert Bosznia-Hercegovinát, 7-én pedig Amszterdamban lép pályára a Ronald Koeman távozása után csak megbízott kapitánnyal rendelkező Hollandia ellen.

Az olasz válogatott kerete:

Kapusok: Alessio Cragno (Cagliari), Gianluigi Donnarumma (Milan), Alex Meret (Napoli), Salvatore Sirigu (Torino)

Hátvédek: Francesco Acerbi (Lazio), Alessandro Bastoni (Inter), Cristiano Biraghi (Inter), Leonardo Bonucci (Juventus), Mattia Caldara (Atalanta), Giorgio Chiellini (Juventus), Danilo D’Ambrosio (Inter), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Alessandro Florenzi (Roma), Gianluca Mancini (Roma), Luca Pellegrini (Juventus), Leonardo Spinazzola (Roma)

Középpályások: Nicolo Barella (Inter), Giacomo Bonaventura (csapat nélküli), Gaetano Castrovilli (Fiorentina), Bryan Cristante (Roma), Jorginho (Chelsea), Roberto Gagliardini (Inter), Manuel Locatelli (Sassuolo), Lorenzo Pellegrini (Roma), Stefano Sensi (Inter), Sandro Tonali (Brescia), Nicolo Zaniolo (Roma)

Támadók: Andrea Belotti (Torino), Federico Bernardeschi (Juventus), Francesco Caputo (Sassuolo), Federico Chiesa (Fiorentina), Stephan El Shaarawy (Shanghai Shenua), Ciro Immobile (Lazio), Lorenzo Insigne (Napoli), Moise Kean (Everton), Kevin Lasagna (Udinese), Riccardo Orsolini (Bologna)