A Jedi visszatér

Szerző: Benedicto


Elérkezett a nap, amire annyira vártunk, hosszú-hosszú idő után újra európai kupadöntőben lesz érdekelt egy olasz csapat. Az Európa-liga idei fináléja több szempontból is kuriózumnak számít az elmúlt évek, évtizedek alapján, nem véletlenül tolakszik be az ember gondolataiba a hasonlat: a jókat képviselő jedi, azaz a calcio ma végre visszatér, hogy visszavegye a (részleges) uralmat a gonosz Dart Vader-től.

A 90-es évek a calcio uralmát hozták Európában, Itália nagyjai – és sokszor még a kisebb csapatok is – sorra hódították el az európai trófeákat, egymás után jutottak elődöntőig, döntőig a különböző sorozatokban. Miközben a BEK/BL néven futó királykategóriában a Milan és a Juventus ért csúcsra (és játszott még jó néhány döntőt), a második számú sorozatot, az UEFA-kupát ennél is komolyabb fölénnyel uralták az olasz klubok.

1989 és 1995 között hét évből hatszor olasz csapat győzelmével zárult az aktuális UEFA-kupa kiírás (az Európa-liga jogelődje), az egyetlen kakukktojást pedig az 1991/1992-es szezon jelentette, amikor az Ajax idegenben lőtt több góljával diadalmaskodott az akkor még oda-visszavágós fináléban – a Torino ellen.

Ezekben az években ráadásul három színolasz döntőt is rendeztek, a Juventus a Fiorentinát, az Inter a Romát, a Parma pedig a Juventus múlta felül a maga idejében, hogy aztán 1998-ban sor kerüljön egy negyedik olasz házidöntőre is az Inter és a Lazio között.

Ha az imént említett 7 éves időszakról kicsit kibővítjük az időtávot, az 1989 és 1999 között megrendezett 11 döntőből 10-nek volt legalább egy olasz résztvevője, négyszer két olasz vívott meg a trófeáért, összesen 8 alkalommal került Olaszországba a serleg. Ebből a diadalmenetből az Inter 3, a Parma és a Juventus 2-2, a Napoli pedig egy sikerrel vette ki a részét, vesztett döntője pedig a Fiorentinának, a Romának, a Torinonak, a Juventusnak, az Internek és a Lazionak is volt.

Összességében tehát 11 egymás utáni döntő összesen 22 résztvevője közül 14 volt olasz, és egyedül az 1996-os Bayern München-Bordeaux döntőt rendezték meg talján csapat nélkül.

Éppen ennek fényében különösen megdöbbentő adat, hogy 1999 óta egyetlen olasz csapat sem tudott döntőt játszani a második számú európai kupasorozatban.

Elveszett európai hegemónia

Bár a kétezres években a Serie A még mindig a világ egyik legerősebb bajnokságának számított, a hanyatlás jelei már ekkor elkezdtek megmutatkozni. 2003-ban a Milan és a Juventus még lejátszotta minden idők első olasz házidöntőjét a BL-ben, és 2003-ban, 2007-ben és 2010-ben is olasz győztese lett a sorozatnak (2003-ban és 2005-ben vesztes finálé jutott osztályrészül, az Inter pedig éppen a 2010-es BL-diadal óta vár már egy újabb európai döntőre). Ennek ellenére a 90-es években látott dominincia már a múlté volt.

A 2010-es években pedig az olasz bajnokság optimálisabb számítások szerint 3., pesszimistább (realistább?) számítások szerint viszont negyedik helyre csúszott vissza az európai erősorrendben. Az elmúlt 10 évben a calcio becsületét (a 2012-es Eb-döntő mellett) mindössze két európai kupadöntő mentette meg, de a Juventus 2015-ben és 2017-ben is alulmaradt aktuális spanyol riválisával szemben.

Az Európa-ligában ennél is szomorúbb a helyzet, hiszen még az elődöntő is ritkaságszámba ment a ’10-es években. Talán a legjobb esélye a Juventusnak volt 2014-ben a fináléra, akik ráadásul hazai pályán döntőzhettek volna, de Antonio Conte vezetésével végül alulmaradtak a Benficával szemben az elődöntőben.

Egy évvel később pedig akár az olasz házidöntő is összejöhetett volna, hiszen a Napoli és a Fiorentina is bejutott a legjobb 4 közé, de az utolsó lépcsőfokokat már egyiküknek sem sikerült megugrania. A Fiorentinát bántóan, simán, 5-0-s összesítéssel ejtette ki a címvédő Sevilla, a Napoli búcsúja a Dnipro ellen talán még ennél is fájóbb volt.

Amióta tehát a sorozatot Európa-liga néven jegyzik, most először jutott be olasz csapat a fináléba. 1999, az utolsó olasz részvétel óta olyan nemzetek adtak már finalistát a sorozatban, mint Skócia, Törökország, Oroszország vagy Ukrajna, az azóta eltelt 20 évből 9-szer spanyol, 4-szer pedig angol csapat vitte haza a trófeát.

21 év elteltével ma újra olasz döntőse lesz a sorozatnak.

10 év elteltével ma újra európai kupadöntőt játszik az Inter.

3 év elteltével ma újra szurkolhatunk egy olasz csapatnak egy európai kupadöntőben.

Az Inter esetleges mai győzelme persze nem jelentene megváltást, nem oldaná meg egy csapásra az olasz foci gondjait, nem feledtetné el az évtizedes BL-kudarcokat sem. Nem emelné újra Európa trónjára a calcio-t, és nem érne többet az olasz focinak, mint a Bayern vagy a PSG BL-sikere jelent majd a német vagy a francia focinak.

A szívünknek viszont elképesztően sokat jelentene.

Olasz-spanyol finálét egyébként utoljára 1977-ben rendeztek a sorozatban, akkor a Juventus legyőzte az Athletic Bilbaot.

Ezt az eredményt ma is készséggel elfogadnánk.

Hozzátok haza a kupát, srácok! Forza ragazzi!