Juventus: elemzés a Sarri-Pirlo váltásról

Szerző: Adamo


Miután a Juventus a Bajnokok Ligájában már a nyolcaddöntőben búcsúzni kényszerült az Olympique Lyon elleni párharcban, másnap Maurizio Sarri menesztésre került. Utódjának az egykori világbajnok legenda, Andrea Pirlo lett kinevezve, aki még sosem dolgozott vezetőedzőként.

Calcio Analyst – futballszakember.hu értesülései szerint a Lyon elleni kiesést követően még Fabio Paratici sportigazgató felállítása is szóba került. Azok után, hogy a szezon eredményei nem igazolták Paratici év elején és év közben hozott döntéseit, Andrea Agnelli elnök abszolút nem volt elégedett. Ennek ellenére végül a sportigazgató megtartása mellett döntöttek, jórészt azért mert kevés az idő a következő szezon kezdetéig, és nehéz lenne ilyen rövid idő alatt megfelelő utódot hozni, aki szakmailag és bizalmilag is betölthetné a pozíciót.

Pirlo kinevezése nyilván számtalan olasz futballrajongó szívét dobogtatja meg. Ugyanakkor óriási rizikót is hordoz magában, hiszen a Juventus egykori emblematikus figurája profi edzői karrierje első megbízatására készül. A 41 éves egykori világbajnok középpályás mindössze néhány héttel a bejelentését megelőzően szerződött a harmadosztályban szereplő U23-as együtteshez, de mérkőzésen ott sem vezethette a csapatot. Pirlo az aktív játéktól 2017-ben a New York City csapatától vonult vissza, korábban 2011 és 2015 között volt a Juventus labdarúgója, azt megelőzően megfordult a Brescia, az Inter és az AC Milan csapataiban.

És hogy hogyan látjuk a váltást? Erről szólt legfrissebb, tematikus podcast adásunk a már említett Calcio Analysttel és a Zebraetetővel közösen: