BL: kialakult az elődöntő párosítása

Szerző: Adamo


A 2020-2021-es labdarúgó-idény semmiképp sem nevezhető normálisnak a tavaszi, hosszú kényszerszünet miatt, és a Bajnokok Ligája végjátéka is merőben felborította a papírformát.

Nyolcaddöntő, negyeddöntő

Talán önmagában sajnos nem is lenne meglepetés, hogy egyetlen olasz csapat sem jutott a négy közé, és a nyolc között is csak egyetlen gárda képviselte a Serie A-t. Sajnos, az utóbbi időben ehhez úgy ahogy hozzászoktunk. Az Inter 2010-es győzelme óta a Juventusnak jutott két döntő, de 2020-ban bizonyára még normális körülmények közt sem számíthattunk hasonlóra.

A koronavírus-járvány miatti leállás következtében csak augusztusban folytatódott a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza. A Juventus a tavaszi első meccs 1-0-s elvesztése után csak 2-1-re győzte le az Olympique Lyont, így idegenben lőtt góllal a franciák léptek tovább. A másik nyolcaddöntő-párharcban a Napoli a hazai 1-1 után 3-1-re kapitulált Barcelonában, és esett ki ugyancsak a 16 között.

Az Atalanta még a szünet előtt letudta a nyolcaddöntőjét és söpörte félre a Valenciát, azonban a negyeddöntőben a PSG ellen sokáig vezetve végül a hajrában elfogyva, 2-1-es fiaskóval elbúcsúzott.

Kipihentség vs. fáradtság

A bergamóiak és a párizsiak párharcában nagyon látszódott, hogy mennyire döntő tényező volt a fáradtság kérdése. Amíg az olasz bajnokság június végén újrakezdődött és augusztus elejéig tartott, addig a francia pontvadászatot már a beszüntetést követően felfüggesztették, a PSG a két hazai kupadöntő révén mindössze két tétmérkőzést játszott felhozó meccsek mellett, miközben folyamatosan készülhetett. Előzetesen nagy kérdés volt, hogy jobb-e folyamatosan játékban lenni, s túlságosan elfásul-e egy-egy csapat, ha hónapokig nem lép pályára, utóbb azonban megválaszolásra került, hogy jobban jártak azok a csapatok, akik korábban fejezték be a bajnokságot.

Az öt topliga közül a beszüntetett francia mellett a Bundesligát már június 27-én befejezték, néhány nappal azután, hogy például az olaszok június 22-től 24-ig egyáltalán lebonyolították volna az első teljes fordulót. (A PL-ben szintén csak június 19-én, a La Ligában június 11-én indult újra a küzdelem.) Az olaszokhoz hasonlóan a legerősebb bajnokságok közé sorolt angol és spanyol liga képviselői ugyancsak ideje korán hullottak el a BL-ben.

Nyilván a Bayern München már a kényszerszünet előtt is megállíthatatlannak tűnt, és esélyesek is voltak például a Barcelona ellen, de ilyen mértékű csapásra még a bajorok legelvakultabb fanatikusai sem gondoltak volna előzetesen. Természetesen ez nem csak a kipihentség-fáradtság tényezőn múlott, de a Lipcse részéről az Atlético kiejtése, vagy éppen a fásult Juventus a frissebb Lyon ellen annál inkább.

Kétségtelen, hogy az ismert okok miatt nehéz helyzetben volt az UEFA és egyes országos szövetségek. Előzetesen nem lehetett felkészülni egy járványhelyzetre, de utólag kiderült, hogy az egyes hazai bajnokságok nem egységes időpontokban való újrakezdése, befejezése mekkora egyenlőtlenségeket okozott a nemzetközi porondon.

A Bajnokok Ligája elődöntőinek párosításai:

RB Leipzig – Paris Saint-Germain
Bayern München – Olympique Lyon