Ki az a Victor Osimhen?

Szerző: Benedicto


Kevéssel ezelőtt lezárult a nyár egyik átigazolási sagája, a Napoli nemrég hivatalosan is bejelentette Victor Osimhen megszerzését. A nigériai támadóért klubrekordot jelentő 50 millió eurót fizetett a Partenopei, pedig sokan talán még a nevét sem nagyon hallották. Utánajártunk, ki is az a Victor Osimhen.

Villámrajttal a világ tetején

Osimhen 21 évvel ezelőtt, 1998 decemberében látta meg a napvilágot a nigériai Lagosban. Karrierjét a hangzatos nevű Ultimate Strikers Academy nevű helyi csapatnál kezdte, a (szűkebb) közvélemény figyelmét pedig először a 2015-ben rendezett U17-es vb-n hívta fel magára, ahol csapata minden meccsén betalált, 10 találattal gólkirályként segítette a zöld mezeseket világbajnoki címhez, többek között a döntő első gólját is ő szerezte.

A bukás – Osimhen utolsó németországi napjai

Nem is kellett sokat várni az európai szerződésre, rögtön a torna után előszerződést kötött vele a Wolfsburg, de fiatal korára való tekintettel a megállapodás alapján 2017 januárjában csatlakozott csak az együtteshez. Egy sérülés miatt egészen májusig kellett várnia a debütálásra, de a bajnokság utolsó két fordulójában már szerepet kapott majdnem kieső csapatában.

A 2017/2018-as szezonban már jóval több lehetőséget kapott, de egy év után alighanem kezdte megbánni Németországba szerződését, ugyanis összességében csapnivalóan sikerült neki ez a kaland: összesen 12 bajnokin játszott, de mindössze kettőt játszott végig, és ami még fájóbb: csatár létére egyetlen gólt sem tudott szerezni abban a 288 percben, amit pályán tölthetett az idényben.

Belgium, az új remény

Valószínűleg nem is lepett meg senkit, hogy 2018 nyarán a klub kölcsönadta őt a belga Charleroi-nak, ez a váltás pedig fényesen bejött, és áttérést hozott Osimhen karrierjében. Belgiumban töltött egy éve során végig alapember volt, csupán a legelső bajnokin nem lépett pályára, végül 36 meccsen összesen 20 gólt szerzett.

Tavaly nyáron aztán a belgák igen érdekes üzletet léptek meg: élve opciós jogukkal 3,5 millió euróért végleg megvásárolták Osimhen játékjogát – hogy aztán néhány héttel később 21,5-ért adják őt tovább a Lille-nek.

Gall dominancia

Osimhen a tavalyi szezonban robbant be végleg a köztudatba, a csonkára sikerült szezont végül 4. helyen záró Lille egyik abszolút vezére az Arsenalhoz távozó Pepé szerepét átvéve. A villámgyors támadó ismét csak egy bajnokit hagyott ki az idényben, bemutatkozott a BL-ben is, és minden sorozatot figyelembe véve 18 gólt szerzett 38 tétmeccsen, valamint kiosztott 6 gólpasszt is.

Osimhen teljesítménye így már jóval szélesebb körhöz ért el, több nagycsapat figyelmét is felkeltette teljesítményével. A legkomolyabb kérőjének azonban mindvégig a Napoli tűnt, legalább 2-3 hónapja folyamatosan a déliek és a Lille között zajló egyeztetésekről lehetett olvasni. Eleinte ugyanakkor egészen döbbenetes összegek röpködtek a hírekben, még egy 80 millió euró körüli vételár is szóba került – mint utóbb kiderült, alaptalanul.

Beszédes töredéke ugyanakkor a sztorinak, hogy miután néhány héttel ezelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy közel a megegyezés a transzferről, alig két nappal később már arról szóltak a hírek: Osimhen bizonytalan a váltást illetően, sőt, maga Nápoly ijesztheti el a transzfertől a nigériai fiatalembert, aki a rossz hírben álló város helyett szívesebben választaná valamelyik biztonságos angol környéket új lakhelyéül…

Egyszezonos sztár, vagy a jövő klasszisa?

A labdával remekül bánó támadó elsősorban rendkívüli sebességéről, kiváló labdakezeléséről, agilis és ügyes játékáról lett ismert Franciaországban az elmúlt hónapokban. Nem kérdés, hogy a tehetsége alapján jó vásárt csinált vele a Napoli – de vajon biztosan megért ekkora anyagi áldozatot?

Ezzel elérkeztünk a leginkább kérdéses részhez, Osimhen árcédulájához. Az 50 millió eurós vételár még a mai, elszállt árak mellett sem kis összeg, és bár járhat nagyon jól ezzel a biznisszel később a Napoli, Osimhen eddigi karrierje semmi garanciát nem jelent rá, hogy sikeres lesz olaszországi karrierje. Nápolyban pedig jól tudják, milyen az, amikor egy rekordigazolás nem válik be, hiszen hirving Lozano esete igen friss emlék még…

Óhatatlanul adja magát a kérdés, hogy nem a szokásos “egyszezonos” sztárok sorába illik-e be majd Osimhen neve is, illetve hogy jókor hozta-e meg a megfelelő döntést karrierjét illetően a váltással. Az mindenesetre fixnek tűnik, hogy meglesz a helye a csapatban, hiszen ezzel a transzferrel Arkadiusz Milik nyári távozását már szinte teljesen biztosra vehetjük, de hogy felül tudja-e múlni lengyel kollégáját, vagy, ami talán még fontosabb kérdés: meg tudja-e közelíteni Gonzalo Higuain korábbi nápolyi teljesítményét, az egyelőre erősen kérdéses.