Sarri: “9 éve nem gondoltam, hogy most itt leszek”

Szerző: Benedicto


A Sampdoria 2-0-s legyőzésével tegnap este bebiztosította sorozatban 9. bajnoki címét a Juventus. A klubnak ez volt hivatalosan a 36., torinói időszámítás szerint a 38. bajnoki elsősége, Maurizio Sarri vezetőedző viszont először kap aranyérmet a nyakába.

A 61 éves tréner minden idők legidősebb edzője lett, aki olasz bajnoki címet szerzett, ráadásul karrierútját ismerve kijelenthetjük, hogy néhány éve még talán ő sem álmodhatott ilyen sikerekről. Beszédes adat, hogy abban a szezonban, amikor a Juventus majd’ 10 éves egyeduralma elkezdődött a 2011/2012-es szezonban, Sarri éppen a harmadosztályban szereplő Sorrento vezetője volt.

A láncdohányos mester megélt persze sok mindent azóta, a Napolival hajszolta már korábban is a bajnoki címet, a Chelsea élén pedig tavaly az Európa-ligát is elhódította, tegnap pedig a bajnoki címmel is feltette a koronát pályafutására az egykori bankár. Sarri a bajnoki cím megszerzése után a Sky mikrofonjai előtt értékelt.

Kilenc évvel ezelőtt el sem tudtam volna képzelni, hogy most itt leszek. A futballban a győzelem sosem előre megfontolt dolog. Ez egy különleges, hosszú, kimerítő bajnokság volt, de 8 sikeres év után ez a csapat ismét megmutatta, hogy képes nyerni, és hogy még mindig a legjobb lehet.”

“A legnagyobb nehézség az volt, hogy a különböző stílusú játékosokat összehozza az ember azáltal, hogy felszínre hozzuk a legjobb tulajdonságaikat és erősségeiket. Dybala és Ronaldo? Nem könnyű őket együtt szerepeltetni, mert ők két asbzolút bajnok, akik különbséget jelentenek a pályán. A munkának és a megtett útnak köszönhetően ezt is elértük. A bajnokság félbeszakítása előtt szilárdságot és minőséget találtunk, de a bajnokság folytatásakor elveszítettük bizonyos tulajdonságainkat. Ez a csapat képes javulni és irányítani az egész meccset. Fizikális és mentális okokból azonban tettünk néhány felesleges lépést mostanában.”

“A csapatot nagyszerű bajnokok alkotják, akik képesek önmagukban eldönteni bármelyik meccset, de a Juventus legnagyobb erőssége a klub. A klub mindig közel van hozzánk, még az edzéseken is. Az elnökünk egy különleges ember, aki mindig érezteti, hogy mennyire támogatja a csapatot, különösen a szezon nehéz szakaszaiban. Amikor megérkeztem, új világot ismertem meg, szinte lábujjhegyen léptem be, mert meg akartam érteni a játékosok és a klub gondolkodását. Nem lehetett hirtelen megváltoztatni mindent, miután a csapat nyolc éven át nyert, ez nem így működik.”

Bár két forduló még hátravan, Sarri tanítványai most már elsősorban a Bajnokok Ligája-hajrára fókuszálhatnak.

“Az idei egy rendellenes verseny lesz. Sok csapat már befejezte a bajnokságot, mások csak mostanában fogják lezárni. Először a Lyon elleni párharcra kell gondolnunk, számunkra ez olyan lesz, mint egy döntő. A Bajnokok Ligája egy különleges verseny, sok tényező játszik itt szerepet, úgy érzem, a negyeddöntőtől kezdve bármi megtörténhet.”

“Hogy alulértékelik-e a munkámat? Nem tudom, de azt igen, hogy kevés olyan olasz edző van, aki Olaszországban és Európában is nyerni tudott. Nagyon kevés.”

A Juventusnak idén is meg kell újulnia, ahogy mindig megtette, 2-3 játékos szükséges a generációváltáshoz. Nagyszerű fiataljaink vannak, mint de Ligt vagy Rabiot, akik nagyon gyorsan fejlődnek, de ott van Bentancur is. Az alapokat már letettük a következő szezonokra. Ahogy az lenni szokott, 1-2 helyen változik majd a keret, ahogy egy változás már történt is, de az már az edző feladata lesz, hogy megoldja a csapat működését is.”