Beleszólhat-e újra a bajnoki versenyfutásba a Milan?

Szerző: Benedicto


serie-a-logo

Nincs megállás, ma este már a 31. fordulóval folytatódik a Serie A 2019/2020-as szezonja. A program ugyan csupán két meccset tartogat, de mindkét megmaradt bajnokesélyes (?) pályára lép.

A sort a Lazio vendégjátéka nyitja. Inzaghiék alapos pofont kaptak három nappal ezelőtt, amikor hazai pályán 3-0-ra kaptak ki a Milantól Immobile és Caicedo távollétében. A Sasoknak, mondhatni, nem is jöhetett volna rosszabb időpontban ez a zakó, hiszen a hátrányuk így 7 pontra nőtt az éllovas Juventus mögött, amivel sokak szerint el is dőlhetett a Scudetto sorsa.

Ezzel az állítással mi még mindenképpen óvatosan bánnánk, de tény, hogy hatalmas lépést tettek sorozatban 9. bajnoki címük felé a Zebrák. Ronaldoék az újrakezdés óta képtelenek hibázni a bajnokságban, 4 meccsen 4 győzelem, 13-2-es gólarány a csapat mérlege, a Bologna, a Lecce, a Genoa és a Torino sem tudott igazi ellenféllé felnőni az elmúlt hetekben.

Szárnyaszegett Sasok

A Lazio ellenben nem ilyen startról álmodott, sőt, mostanra egyértelműen kijelenthetjük, hogy kimondottan rosszul jött ki a kényszerpihenőből a márciusig remeklő fővárosi gárda. Inzaghi tanítványai kezdésként parádés meccsen, 2-0-s előnyről kaptak ki az Atalantától, majd a Fiorentinát és a Torinot is csak nagy nehezen, a második félidőben fordítva verték meg 2-1-re. Végül jött a Milan elleni pofon, aminek köszönhetően négy kör alatt egyről hétre nőtt a különbség a két csapat között az élen.

A Lazio szerencséje, hogy az Inter sem parádézik az újrakezdés óta, így a 2. helyét egyelőre még 4 pont előnnyel őrzi a kék mezes együttes. Velük ellentétben az Atalanta parádés “tavaszt” produkál, a bergamóiak 8 meccses (!) győzelmi szériánál járnak éppen, így az Intertől már csupán egy, a Laziotól pedig 5 pont választja el őket.

A Sasoknak tehát mindenképpen győzniük kell ma – részben hogy tapadhassanak a Juventusra, részben pedig hogy tisztes távolságban tartsák a két kék-fekete gárdát. Ehhez a sikerhez talán keresve sem találhatnának most jobb ellenfelet a Leccénél, akik utolsó 6 meccsüket egyaránt elvesztették, ráadásul ebből 5 alkalommal kaptak legalább 4 gólt…

A Lazionál ráadásul visszatér a legfőbb gólgyáros, Ciro Immobile, aki nem csak a gólkirályi címért, de az európai Aranycipőért is versenyben van. Utóbbi versengésben Timo Wernert már biztosan megelőzte, Robert Lewandowski utoléréséhez pedig “csupán” 5 találatra lenne már szüksége a hátralévő 8 fordulóban.

Szintén célként lebeghet Immobile szeme előtt Gonzalo Higuain ligarekordja is – Pipita 36 gólos csúcsát 7 újabb találattal foghatná be Immobile. Egy biztos: a kétszeres gólkirály visszatérése hatalmas fegyvertény lehet ma este a Lazio számára.

Beleszólhat-e újból a Milan?

Mivel a Lazio már 19:30-kor pályára lép, a 21:45-kor startoló Milan-Juventus rangadó alakulására is nagyon komoly hatást gyakorolhat a korábbi mérkőzés alakulása. Ha a Lazio esteleg pontot vagy pontokat veszít, a Juventus azzal a tudattal léphet pályára, hogy egy sikerrel gyakorlatilag tényleg eldöntheti a bajnoki cím sorsát – peresze alakulhat épp fordítva is, könnyen el is kényelmesítheti a Zebrákat a közvetlen rivális botlásának híre. Ellenben ha a Lazio győz, nyomást gyakorol majd a címvédőre, akik így győzelmi kényszerrel léphetnek pályára a San Siroban.

Közel sem biztos persze, hogy csak saját magán múlik majd az Öreg Hölgy sikere vagy bukása, hiszen a Milan is szépen magára talált a kényszerszünet óta. Stefano Pioli munkája beérni látszik, a Rossoneri még veretlen, amióta újrakezdődtek a küzdelmek.

Visszatérő párosítás

Az újrakezdés utáni első meccset néhány hete éppen ez a két csapat játszotta egymással, és bár a kupa elődöntőjében elért 0-0 a Juventus továbbjutását jelentette, a Milan szempontjából mindenképpen dicséretes, hogy 75 perc emberhátrány dacára is tartani tudták a döntetlent.

A közelmúlt közös meccsei alapján nyomasztó a Juventus fölénye, hiszen a kupában lejátszott párharc két döntetlenje előtt zsinórban 9 (!) egymás elleni meccsükön diadalmaskodtak a fekete-fehérek, a Milan utoljára 2016 őszén tudta rendes játékidőben legyőzni riválisát.

A Milan számára a bajnokságban a Spal elleni döntetlen ugyan fájó pont lehet, de a Leccét simán verték Ibráék, valamint két komoly skalpot is begyűjtöttek: előbb a Romát győzték le 2-0-ra, majd pár napja a már említett, kiütéses siker következett a Lazio ellen.

A Milan tehát a legutóbbi fordulóban komoly hatást gyakorolt a bajnoki versenyfutás alakulására, ezt pedig ma este újból megtehetik, ezúttal a másik esélyes ellen – amennyiben a Juventust is legyőzik, egyenlíthetik a számlát a Lazioval szemben.

Milánói átalakulás

Nagy kérdés persze, hogy milyan hatással lesznek a teljesítményre a csapat körüli hírek – tegnap óta az olasz sajtó gyakorlatilag kész tényként kezeli Ralf Rangnick érkezését, a német szakembert a hírek szerint napokon belül bemutathatják Milánóban. Ezek a hírek persze nem jelentenek újdonságot sem a csapat, sem Pioli mester számára, de mégis könnyen hatást gyakorolhatnak a csapat szezonjából hátralévő meccsekre.

Az viszont mindenképpen a Milan malmára hajthatja a vizet, hogy a Juventusnál sem Matthijs de Ligt, sem a parádés formába lendülő Paulo Dybala nem játszhat ma este, ahogy valószínűleg Alex Sandro és Giorgio Chiellini visszatérésére is várni kell még.

Ami pedig a bajnoki címet illeti: bár ma este is sok kérdés eldőlhet akár, igazán a következő néhány forduló lesz sorsdöntő, a Juventus ugyanis a mai milánói vizit után előbb az Atalantát fogadja, majd a szintén jó formában lévő Sassuoloval is összecsapnak, mielőtt július 20-án sor kerülne a Juventus-Lazio szuperrangadóra. Ha ezekből a meccsekből jól jönnek ki a Zebrák, jó eséllyel senki nem foszthatja majd meg őket az újabb bajnoki címtől – ugyanakkor néhány hét alatt akár mindent el is veszíthet még a Juventus, kezdve a ma esti, Milan elleni rangadóval.