Nyolcas döntő zárhatja le a Bajnokok Ligája és az Európa-liga küzdelmeit

Szerző: Benedicto


Hetek óta közszájon forog, hamarosan pedig hivatalossá is válhat az UEFA tervezete: nyolcas döntő zárhatja le a Bajnokok Ligája és az Európa-liga félbemaradt küzdelmeit.

Az UEFA a hírek szerint már szerdán bejelentheti a rendhagyó formulát, aminek értelmében a Bajnokok Ligája és az Európa-liga utolsó meccseire egy minitorna-rendszerben, a többek között a kézilabdában már megszokott final 4 mintájára egy final 8 keretein belül kerülne sor.

Ehhez persze előbb a legjobb 16 között hátralévő meccsekre kellene még sort keríteni – a Juventus-Lyon és a Barcelona-Napoli összecsapásokra az eredeti helyszíneken, tehát barelonában és Torinóban kerülne sor augusztus 7-8-án. Ezt követően minden bizonnyal Lisszabon adhat majd helyet a nyolcas döntőnek; a negyeddöntőket augusztus 12 és 15 között rendeznék, az elődöntőkre 18-19-én kerülne sor, a finálét pedig augusztus 23-án játszanák. Talán mondani sem kell, hogy mindegyik párharc egyetlen meccsen dőlne el.

Ami az Európa-ligát illeti, az Inter-Getafe és a Roma-Sevilla párharcok egy meccsből állnának, amelyekre semleges helyszínen kerülne sor, a többi összecsapás visszavágója pedig, amelynek odavágóit megrendezték márciusban, az akkor idegenben játszó csapatok otthonában kerülne megrendezésre, hasonlóan a BL-hez. Ezt követően Németországban kerülhetne sor a nyolc csapatos fináléra augusztus 10-e és 21-e között, méghozzá négy városban: Duisburg, Gelsenkirchen, Frankfurt és Köln lennének a rendezők.

A Bajnokok Ligája döntőjét egyébként eredetileg Isztambulban rendezték volna, de a törökök már korábban jelezték, anyagi problémák miatt elállnának a rendezés lehetőségétől. Az UEFA minden bizonnyal egy évvel eltolhatja a már kiosztott rendezéseket, tehát Isztambul jövőre láthatja vendégül a BL-finálé résztvevőit, a jövőre esedékes szentpétervári fináléra 2022-ben kerülhet sor, és így tovább. Az Európai Szuperkupa döntőjét pedig szeptember 24-én Budapesten rendezik majd.