Győzni vagy meghalni – Lazio-Inter előzetes

Szerző: Benedicto


serie-a-logo

Bár egy Lazio-Inter összecsapás természetesen bármikor pikáns párosítás, a szezon elején talán senki sem gondolta volna, hogy félig-meddig bajnoki döntő jelleggel csap majd össze egymással a két csapat február 16-án, a Serie A 24. fordulójában. Márpedig a helyzet ez, igazi szuperrangadó vár ránk ma este.

Ha valaki 2019 augusztusában azt mondta volna nekünk, hogy 2020. február 16-án a Serie A első három helyezettjét csupán egyetlen pont választja majd el egymástól, előre dörzsöltük volna a tenyerünket az előttünk álló szezonra gondolva. Ha ez a bizonyos személy azt is hozzátette volna, hogy a Juventus egyik fő kihívója az Inter lesz, talán egyikünk sem lepődött volna meg igazán – ha viszont azt is hozzáteszi, hogy a harmadik főszereplő a Lazio lesz, már nagyobb lett volna a meglepetés.

Szárnyaló Sasok

Bár Rómában évek óta erős garnitúrával dolgoznak, az elmúlt idényekben a Lazio általában megragadt egy bizonyos szinten: szinte törvényszerűen európai kupaindulást jelentő helyen végeztek, szó szerint bárkit képesek voltak megverni, de nem tudták megugrani azt a bizonyos utolsó lécet, nem tudtak igazán szintet lépni, és komoly BL- vagy bajnokesélyes csapattá válni.

Bárhogy végződik is az idei szezon, egy dolgot kijelenthetünk: a Lazio idén végre átugrotta ezt a lécet. Simone Inzaghi munkája beérett, a csapat összeszokott, ráadásul talált egy igazi klasszist, valódi vezért Ciro Immobile személyében. A szárnyaló Immobile a gólkirályi címért és az Aranycipőért hajt, a Lazio pedig minden várakozást felülmúlva harcban van a bajnoki címért is.

Már a nyári felkészülési szezon is megmutatta, hogy ütőképes csapat állhat össze Rómában, hiszen a Sasok az összes felkészülési meccsüket megnyerték, és bár elsősorban alacsonyabb osztályú csapatokat győztek le, a Bournemouth, a Paderborn és a Celta Vigo személyében topligás ellenfeleik is akadtak. A bajnokságot azonban felemásan kezdte a Lazio, 8 forduló után még csak 3 győzelemmel, összesen 12 ponttal dicsekedhettek.

Október közepén aztán megváltozott valami, helyére került a kirakós utolsó darabja is, a Sasok pedig az azóta lejátszott 15 bajnokiból 13-at megnyertek két döntetlen mellett – 41 pontot gyűjtöttek be a lehetséges 45-ből. Időközben ráadásul egy új klubrekordot is felállítottak, sorozatban 11 bajnokit sikerült ugyanis megnyerniük, mielőtt a Roma elleni városi rangadón ikszeltek volna.

A sikerek fő letéteményese természetesen a 25 gólnál járó Immobile (Quagliarella tavaly 26 góllal lett gólkirály). A válogatott támadó szenzációs formájáról és az általa ostromolt rekordokról nemrég részletesebben is írtunk, legyen most annyi elég, hogy Ciro a harmadik gólkirályi címét szerezheti már meg idén, ráadásul jelenleg az európai Aranycipőért folytatott versenyt is vezeti.

Inzaghi és Immobile vezetésével a Lazio tehát szárnyal, az Atalanta mögött a második legtöbb gólt lőtte a bajnokságban, egyben a legkevesebbet kapta – holtversenyben mai ellenfelével, az Interrel.

Milánói újjáépülés

Az Inter jóval több változáson ment át a nyáron, mint mai riválisa, Antonio Conte érkezett a kispadra, a csapatba pedig többek között Lukaku, Alexis Sánchez, Barella, Sensi és Godín. Ráadásul (egyelőre) sikerült megtartani Lautaro Martinezt, ami rendkívül kifizetődő döntés volt.

Conte a rá jellemző – és cseppet sem meglepő – módon azonnal összekapta az Intert, amely a korábbi évek mély válsága után az elmúlt két idényben a 4. helyre ugyan már odaért, dobogón viszont utoljára 2011-ben végzett, akkor még a Milan mögött, ezüstérmesként.

Az Inter idei menetelésének is több összetevője van természetesen, Conte személye mellett a Lautaro-Lukaku páros szárnyalása mindenképpen kulcsfontosságú (ketten együtt 28 bajnoki gólnál járnak már), de a legfontosabb talán, hogy a Nerazzurri hosszú idő után újra megtanult egységes csapatként játszani, hinni a győzelemben, és ennek köszönhetően olyan meccseket is megnyerni, amiket néhány éve garantáltan elveszített.

Jól mutatja az Inter erejét, hogy eddig csupán egyetlen vereséget szenvedtek az idei szezonban: a Juventus elleni hazai rangadót bukták el ősszel. Mai ellenfelüket szeptemberben D’Ambrosio találatával 1-0-ra verték – a Lazionak egyébként egyelőre az az utolsó bajnoki veresége.

Európai (le)szereplés, mint legfőbb előny?

Egyetlen dolog fájdíthatja mindkét csapat szívét az idei szezonban: az európai kupaszereplés. Az Inter – mondhatni szokásos módon – igazi halálcsoportot fogott ki a BL-ben, ahol bár az utolsó fordulóig volt esélyük a továbbjutásra, végül csak az Európa-ligában folytathatják tavasszal.

A Lazio viszont ott sem: az odahaza parádézó kék mezesek látványosan felsültek Európában, hiszen szinte teljesen esélytelenül estek ki a Celtic és a CFR Cluj mögött a csoportjukból.

Ugyanakkor a bajnoki hajrában talán éppen ez adhatja a legnagyobb előnyt a Lazio-Inter párosnak, hiszen nagy riválisuk, a Juventus erői jelentős részét a BL-menetelésre kell hogy összpontosítsa – már amennyiben sokáig jutnak majd a sorozatban a Zebrák.

Minimum két BL-meccs viszont mindenképpen vár még Ronaldoékra, ezzel szemben az Inter csak a jóval kisebb presztízsű Európa-ligában versenyez még, a Lazio viszont minden energiájával a bajnokságra fókuszálhat.

18 éve nem látott bajnoki hajrá

15 fordulóval a bajnokság vége előtt a két csapatot mindössze egyetlen pont választja el egymástól a tabellán, egyben két hely – hivatalosan. Az Inter a legutóbbi fordulóban visszavette a vezetést a Juventustól, igaz, csupán jobb gólarányának köszönhetően, a Lazio pedig 53 pontjával tapad a két riválisra.

A Juventus és az Inter kapcsán már sokszor felmerült, mi dönthet a szezon végén pontazonosság esetén, de ennek bizony a Lazio és az Inter esetében is lehet még komoly szerepe: idény végén pontazonosságnál előbb az egymás elleni eredmény, majd, ha ez megegyezik, a gólarány rangsorol.

Ez a tény pedig még jobban felértékeli a mai meccs jelentőségét, hiszen ahogy fent is említettük, az Inter 1-0-ra megnyerte az első meccsét a Lazio ellen. Amennyiben ma nem tud nyerni a Lazio, mindenképpen pontelőnyt kellene kiharcolnia a szezon végére a Nerazzurrival szemben – ha viszont sikerülne legalább két góllal nyerniük, komolyan megugranának a bajnoki esélyeik is. Annál is inkább, mivel a Sasoknak jó eséllyel a Juventusszal szemben is jobb lehet majd a szezon végére az egymás elleni mutatójuk…

Felesleges is tehát tovább ragozni, miért is lesz a ma esti összecsapás a szezon egyik legfontosabb mérkőzése. Bár bajnoki címet eldöntő meccsről ilyenkor még butaság lenne beszélni, mégis az az ember érzése, hogy ezen a találkozón mindkét fél részére csak két opció létezhet: győzni, vagy meghalni.

Végezetül még két érdekes adalék. Az utolsó alkalom, amikor három csapat is ennyire nyíltan, utolsó pillanatig esélyesként küzdött a bajnoki címért Olaszországban, a 2001/2002-es szezon volt. Az örökké emlékezetes utolsó forduló végül a Juventus diadalával ért véget, a Roma 2., az utolsó kört az élen megkezdő Inter végül csak harmadik lett – és az Intert akkor épp egy Lazio elleni, 4-2-es vereség fosztotta meg a nagy álomtól…

És hogy a tabella idei állásának meglepő alakulását is szemléltessük egy kicsit: az utolsó szezon, amit az Inter és a Lazio is a dobogón zárt, a 2006/2007-es idény volt, akkor a Calciopoli miatt felforgatott, feje tetejére állt Serie A-ban az Inter bajnok, a Lazio pedig bronzérmes lett. Azt idén is gyakorlatilag biztosra vehetjük, hogy mindketten ott lesznek a dobogón – de vajon ugyanazt a pozíciót foglalják majd el a lefújáskor, mint 13 évvel korábban?