Városi rangadó a felzárkózás jegyében – Genoa-Sampdoria előzetes

Szerző: Adamo


serie-a-logo

A Serie A 16. fordulójában szombat este egy hamisítatlan városi rangadóra kerül sor Genovában a Genoa és a Sampdoria között. A derbi már önmagában élet-halál kérdés lenne a két vetélytárs közt, most azonban mindez hatványozottan igaz. Szégyen szemre ugyanis a két rivális a kiesés elkerüléséért harcol, a Samp 12 ponttal az utolsó bennmaradó helyet birtokolja, a Rossoblu 11 egységgel viszont már a vonal alatt helyezkedik el.

Mindkét csapat edzőt váltott már az idei szezon közben: Claudio Ranieri kinevezése után a Blucerchiati az első hat találkozón csak egyszer kapott ki, viszont a legutóbbi két fordulóban, a Cagliari és a Parma ellen egyaránt vesztesen hagyta el a pályát. Ezzel szemben Thiago Motta diadalmas bemutatkozása óta a Grifoni az utolsó hat meccséről csupán három döntetlent tud felmutatni három fiaskó mellett.

Bár a mai rangadó valójában nem idegenbeli mérkőzés, statisztikailag annak számít a Sampdoria számára, akik az utolsó hét Serie A-s házon kívül meccsükből hatot elvesztettek, és mindannyiszor legalább két gólt kaptak.

Az elmúlt években az egymás elleni mérleg jócskán a Samp javára billent, az utolsó hat Derby della Lanternából egyet sem tudott megnyerni a Genoa (két döntetlen és négy Samp-siker). A Genoa pályaválasztóként utoljára 2011. májusában múlta felül ősi riválisát.

A hárompontos rendszer történetében Ranieri lesz az első vezetőedző, aki a Serie A mind a négy nagy városi derbijén irányíthatja csapatát, hiszen a veterán mester a genovai klasszikust megelőzően már a római, a milánói és a torinói derbin is részt vett.

Mindkét oldalt jócskán lesznek hiányzók: a Serie A múlt fordulójában kiállított Pandev és Agudelo eltiltásával két támadóját is nélkülözi a Genoa a sérült Kouame és Zapata mellett; míg a Doria részéről többek közt Bertolacci, Bereszynski és Barreto erősíti a maródiak listáját.

A várható kezdőcsapatok:

GENOA (3-5-2): Radu; Biraschi, Romero, Criscito; Ghiglione, Cassata, Schone, Sturaro, Ankersen; Pinamonti, Favilli.

SAMPDORIA (4-3-1-2): Audero; Depaoli, Ferrari, Coley, Murru; Vieira, Ekdal, Linetty; Ramirez; Gabbiadini, Quagliarella.

A Serie A 16. fordulójának szombat esti derbije 20:45-kor kezdődik a Stadio Luigi Ferrarisban, és hazánkban a Digi Sport 1 közvetíti.