A sereghajtó otthonában az Atalanta

Szerző: Ragnotti


A Serie A 14. fordulójának nyitányán a tabella utolsó pozíciójában szerénykedő Brescia otthonába látogat az Atalanta, amely hét közben életben tartotta továbbjutási esélyeit a Bajnokok Ligájában. Azonban a bajnokságban sem szabad kiengednie a Gasperini-legénységnek, de nem ígérkezik könnyű ellenfélnek a visszatérő SuperMarioval újra megerősített hazai együttes.

Bár lassan már decemberbe lépünk, továbbra sincs még hazai győzelme a bajnokságban az újonc Bresciának. Nem véletlen, hogy a fegyelmi okok miatt egy találkozó erejéig pihentetett Mario Balotelli reaktiválásra került, az olasz fenegyerek minden bizonnyal rögtön a kezdőben kaphat helyet. Fabio Grosso, a hazai csapat mestere is tudja, milyen fontosak az egyéniségek egy csapatban – vannak olyan pillanatok, amikor nem lehet őket nélkülözni, a kék mezesek pedig most nehéz helyzetben vannak.

Ugyan korai még kongatni a vészharangokat, de nem ártana elkezdenie a pontgyűjtést az újoncnak, hacsak nem akarnak postafordultával visszazuhanni a másodosztályba jövőre. Ha már egyéniségek: az olasz futball egyik legnagyobb ígérete, Tonali ismét a fedélzeten lesz, az ő játéka meghatározhatja ma délután a csapat eredményességét is. Tonaliék mellett ott van Alfredo Donnarumma, aki a másodosztályban ontotta a gólokat, most viszont lassan az első vonalban is meg kell találnia a formáját. Eddig négyszer köszönt be az ellenfeleknek, de a biztos bentmaradáshoz több kell tőle is, és a két alkalommal eredményes Balotellitől is. Azonban ma lehet, hogy a padon kezd Donnarumma, a helyén Ernesto Torregrossa kaphat lehetőséget, aki még nem volt eredményes ebben a szezonban.

Szükség is lesz a hazai játékosok kiemelkedő teljesítményére, mert a bergamóiak a három pontért érkeznek majd a Bresciához. Fent már említettük, hogy az Atalanta a Dinamo Zagreb elleni sikerrel életben tartotta továbbjutási esélyeit a BL-ben, és most négy győzelem nélküli bajnoki meccs után javítanának a Serie A-ban is. Persze kérdéses, hogy a tabellán 6. pozícióban tanyázó bergamoiak milyen kezdővel lépnek ma a gyepre, de vélhetően nem fog spórolni Gasperini mester. A Dinamo ellen remekbeszabott gólt szerző Papu Gomez, valamint Pasalic és Ilicic is kezdő lehet a támadó szekcióban. A hétközi nemzetközi kupameccsen jól futballozott az együttes, és ha ott folytatják, ahol abbahagyták, akkor pontokkal távozhatnak majd a találkozó után. Izgalmas csörtének ígérkezik a találkozó.

Utoljára a másodosztályban, 2005-ben találkozott a két együttes hasonló pályaválasztás mellett, akkor 1-0-s Brescia győzelem született. A hazaiak mestere, Grosso alighanem kiegyezne egy hasonló sikerrel. Szerintünk azonban több gól és gólváltás is lehet az észak-olasz derbin. Manapság Brescia és Bergamo ennek a térségnek a két legfejlettebb ipari központja. Bár teljesen más célokért küzdenek a bajnokságban, mégiscsak egy remek derbinek ígérkezik az összecsapás.

A találkozó 15 órakor kezdődik, Daniele Doveri játékvezető dirigálja majd.