A kis belga előtt meghajol a rekord?

Szerző: Ragnotti


Ha van az olasz bajnokságnak leginkább alulértékelt sztárja, az Dries Mertens. Pedig az apró belga sokadszor bizonyította a Napoli mezében, hogy a déliek egyik legfontosabb labdarúgója. Bár időről időre mellőznék a gárda új edzői, mégis mindig igazolja a játékával, hogy a legjobbak közt van a helye, legyen az hamis kilences, center, vagy a vonalak melletti szerepkör.

Mertens tegnap a Salzburg elleni, idegenbeli Bajnokok Ligája győzelem alkalmával (2-3) két remekbe szabott lövéssel vezette győzelemre együttesét, majd Insigne győztes gólját is előkészítette, így méltán lett a találkozó legjobbja a a duplázó Haaland mellett.

Mertens 2013-ban 9 millió euró ellenében érkezett a PSV-től a Napolihoz, és pár év alatt a csapat egyik legfontosabb labdarúgója lett. A 2016-17-es szezonban az első számú támadó, a lengyel Milik megsérült, ekkor a gárda akkori edzője, Maurizio Sarri kipróbálta center poszton a villámgyors szélsőt, a húzás pedig fényesen bevált: Mertens a bajnokságban 28 alkalommal volt eredményes, és csak azért nem lett gólkirály, mert egy bizonyos Edin Dzeko 29 alkalommal köszönt be az ellenfeleknek.

Pedig fizikai adottságai miatt nem a center poszt első számú várományosa, de technikájával és leleményességével áthidalta a különbségeket. A szezon után sokat írtak, írtunk róla, hogy a külföldi sztárcsapatok vadásztak az aláírására, de Dries mégis maradt Nápolyban.

A csapatnál tavaly, Carlo Ancelotti érkezésével újra meg kellett küzdenie a helyéért. A tökéletesnek ható fent említett szezon után 18, majd 16 alkalommal volt eredményes a Serie A-ban, és talán mezőnyben is kissé beleszürkült a gárdába. A belga válogatottban is állandó kerettag támadó azonban felvette a kesztyűt az idei szezonban, a bajnokságban eddig négyszer talált be, most pedig Ausztriában vezette győzelemre csapatát.

Ezzel a gólszerzők örökranglistáján nem mást, mint a nápolyi legendát, Diego Armando Maradonát (115) tudta megelőzni eddig szerzett 116 (!) góljával. A legnagyobb elismerés az, ahogyan az isteni Diego is azonnal gratulált a belgának, elismerve a délieknél nyújtott sok éves teljesítményét. Immár a ranglistát vezető korábbi csapatkapitány, Marek Hamsik sincs messze tőle, aki 121 góllal vezeti az örök rangsort. Van egy tippünk rá, miszerint meg fog dőlni a szlovák rekordja…

Tessék tapsolni a belga “óriásnak”, Dries Mertensnek, mert megérdemli. A Serie A klasszisai közé való, ott a helye.