Az Inter legnagyobb nyári igazolása: Stefano Sensi

Szerző: Matteo


Elírás lenne a cím? Az Inter szurkolói, vagy azok, akik végig követték a nerazzurri felkészülési meccseit és az elmúlt hat fordulót, biztosra mondhatják, hogy közel sem. Akik viszont Lukaku, Godin, Barella vagy éppen Sanchez érkezése mellett tudomást sem vettek a Sassoulo-tól kölcsönvett középpályásról, szemüket az apró 12-es számú játékosra vessék a jövőben, ha az Intert látják játszani.

KEZDETEK

Sensi a Cesenaban kezdte pályafutását, innen vitte el a Sassuolo 5,25 millió euróért cserében 2016 januárjában. Stefano ekkor 20. életévét taposta és egészen a tavalyi szezonig főként kiegészítő emberként számoltak vele a Neroverdinél.

ÁTTÖRÉS

Végül a 2018/19-es kiírás hozta el számára az áttörést. Alapemberré vált klubcsapatában, és bár a 23 meccsen elért 2 gólja és 4 gólpassza továbbra sem mondható különösebben figyelemfelkeltőnek, de Roberto Mancini szövetségi kapitány mégis behívta a válogatottba. Látva játékintelligenciáját, elegáns játékát, dinamikáját. Először az USA elleni barátságos meccset játszotta végig, majd később góllal vette ki a részét a sikerből, a Lichtenstein elleni 6-0-ás selejtező meccsen. Ha lúd, legyen kövér; fejjel talált be a 168 centis, másodszor válogatott, akkor éppen 23 éves játékos. A sikeres szezonnak meglett az eredménye; sokáig a Milan érdeklődéséről lehetett olvasni, végül a városi rivális Inter csapott le rá. Elmondása szerint, mikor felhívták, hogy az Inter akarja őt, nem is engedte az ügynökének, hogy végigmondja, amit szeretett volna. Gondolkodás nélkül igent mondott.

FELKÉSZÜLÉS

A nyári felkészülési mérkőzéseken gólt szerzett a Lugano, valamint a Tottenham ellen, és rendkívül meggyőző teljesítményt nyújtott a PSG, és a Juventus ellen is. Valamiért a sajtó és a szurkolók egy része kezdetben mégis úgy beszélt róla, mint lehetséges kiegészítő emberről. Stefano Sensi azonban nem erre a szerepre rendeltetett. Néhány hete a Gazzetta-nak tett nyilatkozatában elárulta, hogy az elmúlt években nem feltétlenül élt olyan életet, ami a karrierjét előrébb vitte volna; „Éveket vesztettem a hibák miatt, amiket elkövettem. Nem viselkedtem profiként, de most már csak a focira koncentrálok, mellette pihenek és normálisan étkezem. Tanultam a múlt leckéiből.” Ez lehet talán a magyarázat, hogy a középpályás miért nem robbant be ennél is előbb. Mindenesetre 24 évesen még semmiről sincs lekésve, sőt.

MATTHAUS, DJORKAEFF, STANKOVIC NYOMÁBAN

Az elmúlt 40 évben négy Inter középpályás szerzett ilyen gyorsan 3 gólt a Serie A aktuális kiírásában; Matthaus (’90-91), Desideri (’91-92), Djorkaeff (’97-98, bár ő már-már csatár volt inkább abban a szezonban), Stankovic (’2006-07). Fabio Capello nyilatkozta még a mercato előtt, ha jelenleg bármely csapatot edzené Európában, két kérése lenne a tulajdonoshoz; igazolja le Sensit és Barellat. Massimo Moratti, a nerazzurri korábbi elnöke pedig elmondta, ha valaki lenyűgözte a jelenlegi Interből, az bizony Sensi. Kicsit Sneijderre emlékezteti őt.

Az biztos, hogy hosszú ideje hiányzott már a milánóiak középpályájáról egy hasonló típusú játékos. A bajnokságban eddig 5 mérkőzésen lépett pályára kezdőként. Mérlege; 3 gól, 3 gólpassz, egy kiharcolt 11-es, többször mérkőzés legjobbja. Emellett ügyes labdavezetések, kulcspasszok, veszélyes szabadrúgások jellemzik Sensi játékát, akit az ellenfelek sokszor csak szabálytalanul tudnak szerelni (a liga top 10 játékosa közé tartozik az elszenvedett szabálytalanságok tekintetében is). Valljuk be, bivaly erős kezdés egy olyan sráctól, akiről pár éve sokan még csak azt sem tudtuk, melyik csapatban játszik.

XAVI ÉS NICK VUJICIC INSPIRÁCIÓJA


Zárásként 10 érdekesség Stefano Sensi-ről, amiket talán nem tudtál:

  • Gyerekként Barcelona szurkoló volt.
  • Példaképe Xavi. Gyerekkorában leste és utánozta minden mozdulatát.
  • A BL csoportkör sorsolása előtt a kívánsága az volt, hogy játszhasson a Barcelona ellen.
  • Az Interben Cambiasso volt a kedvence. „Elképesztő volt. Akár anélkül is képes volt mozgatni a csapatot, hogy labdába ért volna. Gyakran figyeltem őt meccsek közben és azt kérdeztem magamtól, hogy csinálja ezt?”
  • Véleménye szerint Pjanic és Verratti a legjobb középpályás játékosok, a jelenleg is aktívak közül.
  • A 12-es mezszámot még a Sassouloban választotta. Csupán azért mert az szokatlan az ő posztján, és szeretett volna különb lenni a többieknél.
  • Nagy hatással volt rá Nick Vujicic (motivációs tréner, akik karok és lábak nélkül született). Beszédei sok erőt adnak neki.
  • Barátnőjével van egy közös tetoválásuk, amely egy pandát ábrázol.
  • Elmondása szerint korábban több lány is kikosarazta alacsony termete miatt
  • Sors iróniája, hogy gyerekként kapus volt. Első gólját pedig fejjel szerezte a válogatottban.