Zhang rugalmasabb FFP-t szeretne

Szerző: Bertorelli


Steven Zhang, az Internazionale tulajdonosa szerint a Pénzügyi Fair Play (Financial Fair Play, FFP a továbbiakban) lehetne bizonyos helyzetekben megengedőbb, és egy új stadion kulcsfontosságú a csapat növekedése szempontjából.

Az Inter idén májusban került ki az FFP megszorításai alól – három évvel azután, hogy a Suning Group megvásárolta a klubbot – és Zhang nincs túl jó véleménnyel róla, mivel nagyon megnehezíti az új tulajdonosok helyzetét.

„Amióta megérkeztem ide folyamatosan azzal a problémával találom szembe magamat, hogy megpróbálom megérteni az FFP működési mechanizmusát. Nem volt szó új játékosokról, senki sem beszélt a marketingről, vagy hogyan változtassuk meg a klubot körülvevő miliőt.” – hangzott el a „Pénzügyi Fair Play – számít?” elnevezésű konferencián, melyet a milánói Boccoi Egyetemen tartottak, ahol Zhang a tapasztalatait osztotta meg.

„Az Inter megvásárlása előtt, egy kiskereskedelmi cég voltunk, és korábban nem láttam egy futball mérkőzést sem. Egy évet arra szántam, hogy megértsem a rendszer működését, ahelyett hogy elkezdtem volna azon gondolkodni hogyan is lehet a klubot fejleszteni.”

„Az FFP által elképzelt irány jó, de még sok területen lehetne változtatásokat eszközölni. Az FFP 2.0 esetén azt kérném, hogy legyen rugalmasabb, különösen a tulajdonosváltozások esetén.”

A konferencián továbbá arról is kérdezték az Inter tulajdonosát, hogy mit gondol a klub szurkolóiról, az új stadion miért számít fontos lépésnek és a Serie A mit tanulhatna a Premier League-től.

„Az olasz szurkolók lelkesedése a csapatukért természetes. Megértették, hogy a klub a növekedés irányába mozdult el, főleg a szolgáltatások terén. Egy új stadionnal pedig további lehetőségek nyílnak meg.”

„Sok ember szeretné látni, hogy mit csinálunk a klubnál. A források 80%-át a klub alkalmazásában álló emberek 20%-a viszi el. Ezen változtatni kell, hogy azokat jutalmazzuk jobban, akik többet adnak hozzá a klubhoz.”

„A Premier League csapataitól azt kell megtanulnunk, hogyan kell növelni a bevételi forrásainkat.  A saját rendszerünk fejlesztése révén jobb játékosokat tudunk igazolni, amivel a Serie A is versenyképesebb lesz.”