Ambrosini a derbi előtt véleményezte a Milan eddigi játékát

Szerző: Bertorelli


Massimo Ambrosini a La Gazzetta dello Sportnak adott hosszabb interjújában mondta el véleményét korábbi klubjával kapcsolatban. A Milan egykori játékosa szerint Giampolónak ragaszkodnia kell az elveihez, egyetért azzal, hogy Paquetának határozottabbnak kell lennie és Bobannál alkalmasabb ember nem kerülhetett volna a csapat vezetőségébe.

A szombat este tartandó Derby della Madonnina lesz a Milan számára az első igazi erőpróba az új szezonban. Ez különösen annak fényében lesz érdekes, hogy a csapat az első három fordulóban nem igazán tudott meggyőző játékot felmutatni, úgymint a városi rivális.

A derbi előtti véleményezésre aligha találhattak volna jobb embert Ambrosininél, aki Gattuso mellett a csapat elnyűhetetlen tagja volt. Bár már évek óta szögre akasztotta a stoplist, még mindig olyan lelkesedés fogja el a városi derbi előtt, mintha ő is pályára lépne.

„Hogy szakkommentátorként mit gondolok Giampaolóról? Tetszik a felfogása, mert érti a focit. Munkamániás, aki rajtahagyja a csapatain a kézjegyét. Ez nagy érték: néhány edző nehezen tudja megértetni magát a játékosokkal. Teljesítményét hosszabb távon kell értékelni, nem most. Teljesen rendben van, hogy időt kér, mert a saját munkamódszere szerint szeretne haladni. Tartsa is magát az elveihez!”

„Hogy azt kérte Paquetától, hogy kevésbé legyen brazil? Egyetértek vele. Paquetá már megmutatta, hogy milyen képességekkel rendelkezik, de úgy tűnik, hogy még nem értette meg, hogy Olaszországban a foci olyan intenzitású, ritmusú és sebességű, hogy az ő képességeit a másodperc törtrésze alatt meg kell mutatni. Többször kell alkalmaznia őket és határozottabban. Lehet trequartista, mivel megvan benne a képesség, hogy gólhelyzetbe hozza a társait. Szélen is tud játszani a 4-3-3-as formációban, de úgy gondolom, hogy a mezzala szerepköre nehezebb számára.”

„Hogy milyennek ismertem meg Rebic-et a Fiorentinában? A szó jó értelmében vad volt. A Milannak szüksége van ilyen játékosokra, mint ő, akik képesek nagyobb fokozatra kapcsolni, legyűrni az emberüket és áttörni a védelmet. Nem lesz vele probléma, fizikailag egy vadállat” – véleményezte Ambrosini a Milan horvát játékosát.

„Hogy örülök Bobannak? Az ő visszatérése érzelmekkel teli volt. Játékosként olyan képességei voltak, melyeket kevés más focistánál lehetett látni.  Nagyszerű érzéke van ahhoz, hogy kapcsolatot találjon bárkivel. A tudás, a kapcsolatok és vezetés szempontjából ő a megfelelő ember. Hogyha a csapat játékstílusa miatt piszkálta Giampaolót, akkor ez csak azért lehetséges, mert fontos neki az esztétika, a szép játék. Amit mond és tesz, azt mind ezért csinálja.”

Piatek? Láttuk a képességeit, de most azt kell megmutatnia, hogy tudja kezelni a ránehezedő nyomást. Ő a Milan 9-ese, ez pedig olyan súlyos elvárást jelent, ami ott van attól a pillanattól kezdve, hogy reggel kinyitod a szemed, egészen addig, amíg este elalszol. Meg kell értenie, hogy attól még, hogy nagyobb részt kell vállalnia a csapatjátékból, nem jelenti azt, hogy bizonyos szerepeket fel kell adnia” – tette hozzá Ambrosini.

Suso, mint trequartista? Az elején voltak kétségeim, de ha Giampaolo ennyire ragaszkodik hozzá, akkor bizonyosan lát benne valamit. Suso képes meccseket eldönteni, főleg akkor, ha a csapat teljesen dominálja a meccset. Kell idő, amíg a csapat megtalálja az identitását, de ehhez az kell, hogy a játékosok bízzanak az edző elképzeléseiben.”