Utánajártunk, hogy hány olasz játékos szerepel a Serie A csapataiban

Szerző: Benedicto


serie-a-logo

Múlt hét végén lezárult a nyári átigazolási időszak, így januárig gyakorlatilag véglegesnek mondható mindegyik Serie A-ban szereplő együttes játékoskerete. A Sky Sport kihasználta a válogatott szünetet, és összeszedte, melyik csapat hány olasz játékost foglalkoztat az első osztály együttesei közül.

A Serie A-ban összesen 223 olasz labdarúgó szerepelhet idén, ami egy hajszálnyival több, mint 11 fős csapatonkénti átlag – más szavakkal éppen ki lehetne állítani 20 különböző kezdőt az összes játékosból. Ez persze csapatokra lebontva már nem igaz, a csapatok alig fele, egész pontosan 11 együttes nevezett a keretébe legalább 11, tehát egy kezdőcsapatnyi hazai játékost.

Ha viszont a telljes képet nézzük, szomorú a mérleg, hiszen a Serie A-ban összesen 552 játékos szerepel majd az idén, az olaszok aránya tehát mindössze 40% hazájuk bajnokságában.

A felsorolás most erősen felsorolás jellegű, az, hogy az érintett játékosok közül hány tekinthető többé-kevésbé alapembernek saját csapatában, szintén megérne egy alaposabb utánajárást…

Jól kirajzolódik mindenesetre, hogy elsősorban a kis költségvetéssel rendelkező együttesek támaszkodnak a hazai játékosokra, míg a nagyobb büdzsével rendelkező csapatok könnyebben megengedhetik maguknak a külföldi sztárok leigazolását is. Egyúttal le is lőjük előre a poént: a lista első három helyén – talán nem is véletlenül – a Serie A három újonca kapott helyet.

A statisztikák a transfermarkt.com adatai alapján készültek.

Következzen a teljes Serie A-lista:

20. Atalanta – 4 olasz játékos
19. Udinese – 5 olasz játékos
18. Lazio – 6 olasz játékos
17. Napoli – 7 olasz játékos
16. Bologna – 7 olasz játékos
15. Fiorentina – 8 olasz játékos
14. Milan – 8 olasz játékos
13. Juventus – 8 olasz játékos
12. Roma – 10 olasz játékos
11. Sampdoria – 12 olasz játékos
10. Cagliari – 13 olasz játékos
9. Genoa – 13 olasz játékos
8. Spal – 13 olasz játékos
7. Inter – 13 olasz játékos
6. Torino – 13 olasz játékos
5. Sassuolo – 13 olasz játékos
4. Parma – 14 olasz játékos
3. Verona – 17 olasz játékos
2. Lecce – 19 olasz játékos
1. Brescia – 20 olasz játékos